24 / 07 / 2024

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanılabilmesi için gündemdeki torba yasaya bir önerge verilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, “Madde hazır, kentsel dönüşümü, depremi önemseyen bir milletvekilinin bir tane önerge vermesi yeterli” diye konuştu.




Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Ekonomi gazetesinin youtube kanalında yayınlanan Sigorta Masası programına katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. 13 Haziran’da son şekli verilen bina tamamlama sigortasının kentsel dönüşüm için taşıdığı önemi işaret eden Yaşar, sigorta şirketlerinin harç ve damga vergisi istisnasına tabi olduğunun açık bir şekilde kanunda belirtilmediği için uygulamada sorun yaşandığına dikkat çekti.

Yaşar, bu konunun bir önerge ile Meclis’in gündeminde olan torba yasaya konularak çözülebileceğinin de altını çizdi. 

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Ekonomimcom'dan Selçuk Altun'un habeirne göre; Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, beklenen Marmara depremini dikkate aldığımızda kentsel dönüşüm konusunu hızlıca gündemden çıkarmamız gerektiğini dile getirdi. 

"Vatandaş güvenli konutlara güvenle ulaşmak istiyor. Bunun yolu da bina tamamlama sigortası. Bununla ilgili Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yayınladığı yeni genel şartlar, konunun kapsamını tam anlamıyla belirledi. Sebep ne olursa olsun, müteahhit evi teslim edemediği zaman sigorta şirketi devreye giriyor ya inşaatı tamamlıyor ya da hak sahibine parasını ödüyor" diye konuşan Ahmet Yaşar, kentsel dönüşümün önünde vatandaşın tedirginliğini ortadan kaldıracak çok yerinde bir araç oluşturulmuş olduğunu dile getirdi. 

Uygulamada bir sorun olduğuna vurgu yapan Yaşar, "Sigorta şirketleri olarak vatandaşlara bu teminat senetlerini sunmamız için müteahhitlere bina tamamlama sigortası yaparken bir takım teminatlar almamız gerekli. Bankalar da teminat mektubu veya kredi verirken aynı şekilde bu teminatları veya ipotekleri alıyor. Kanunda, finansal kuruluşların bu istisnaya sahip olduğu belirtiliyor. Tapu dairesine gittiğimizde ise, şunu söylüyorlar: ‘Sigorta şirketlerinin finansal kuruluş olduğuna ilişkin bize BDDK’dan (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yazı getirin.’ Ama bizim BDDK ile işimiz bulunmuyor, SEDDK’ya bağlıyız. Bu nedenle burada bir kavram kargaşası var" diye konuştu. 

Yaşar, kanunun burada biraz daha netleşerek, ‘bankalarla olan haksız rekabeti de önleyecek şekilde’ bir düzeltme maddesi konularak, sigorta şirketlerinin bina tamamlama sigortalarında ve kefalet sigortalarında harç ve damga vergileri istisnasına tabi olduğunun açık şekilde belirtilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Ahmet Yaşar, u konunun şu anda gündemdeki torba yasaya bir önerge verilerek sokularak çözülebileceğini belirtti. 

"Bu bir vergi kaybı yaratmayacak. Zaten burada vatandaş bir ek maliyet gördüğü için bankaya gidiyor, işini bankadan çözüyor. Onlarda bu vergi harç yok. Ama oradaki problem şu, bankalar teminat mektubu kullanıyor ve onlar da projenin yüzde 10’u kadarını kapsıyor. Dolayısıyla müteahhit sözünü yerine getirmediği zaman bu yüzde 10’un vatandaş için bir anlamı yok, halbuki bina tamamlama sigortası yüzde 100’ünü koruyor. Bu nedenle de bir an önce bu aksaklığın ortadan kaldırılması gerekiyor" ifadelerini kullanan Yaşar, bu basit konunun Ekim'deki torba yasaya kadar bekletilmesinin anlamı olmadığına, bunun vatandaşın lehine olduğuna ve dönüşümün de önünü açacağına dikkat çekti. 

Yaşar, bunun bugün ya da yarın bir önerge ile sunulması gerektiğinin altını çizdi. 

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Bu konu ile ilgili SEDDK’nın son derece yapıcı ve Türkiye Sigorta Birliği görüşleri doğrultusunda bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun farkında olduğuna vurgu yapan Yaşar, açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"Gerekli maddeleri, notları hazırlayarak ilgili kurumlara, bakanlıklara da bildirmiş durumda. Aslında madde hazır, kentsel dönüşüme, depreme önem veren bir milletvekilinin bir tane önerge vermesi yeterli. Konuyu bakanlık da sahipleniyor. Fakat, bu torba yasada yeni vergiler ihdas edildiği için sanki bir istisnayı oraya koymak aykırı gibi duruyor. Halbuki bu konu öyle değil, bu bir istisna değil, düzeltme ve kentsel düzenlemenin önünü açacak bir düzeltme maddesi."

Kentsel dönüşüm konut piyasasını nasıl etkiledi? İstanbul'un deprem riski olan ilçelerinde kalem kalem konut fiyatları!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara depremlerini anlattı: İznik, Bursa, Çanakkale riskli! 

Milli Emlak'tan Çanakkale ve Edirne'de KDV'den muaf araziler!


 


Geri Dön