Emlak Terimleri

Bina ve arazi vergilerinde zamanaşımı süresinin başlangıcı!

Emlak Vergisi Kanununa göre bildirim dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı süresi ne zaman işlemeye başlıyor? İşte bina ve arazi vergilerinde zamanaşımı süresinin başlangıcı...

Bina ve arazi vergilerinde zamanaşımı süresinin başlangıcı!

Emlak Vergisi Kanununa göre bildirim dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı, bu bina ve arazinin bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlıyor.


Bina ve arazi vergilerinde zamanaşımı süresinin başlangıcı ile ilgili hükümler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda madde 40'ta şu şekilde açıklanıyor:


Bina ve arazi vergilerinde zamanaşımı süresinin başlangıcı:

Madde 40-

(2350 sayılı Kanunun 11'inci maddesiyle değişen madde) (4751 sayılı Kanunun 6/B maddesiyle değişen ibare Yürürlük: 9.4.2002) Bildirim dışı(*) kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı, bu bina ve arazinin (4751 sayılı Kanunun 6/B maddesiyle değişen ibare Yürürlük: 9.4.2002) bildirim dışı bırakıldığının(**) idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar.


(*) (Değişmeden önceki ibare) Beyan dışı

(**) (Değişmeden önceki ibare) beyan edilmediğinin


Bina ve Arazi Vergilerinde Zamanaşımı Süresinin Başlangıcı

Ek Madde 1-

(3239 sayılı Kanunun 115'inci maddesiyle eklenen madde) Mahalli idarelerce tahsil edilen vergi, resim, harç ve paylara ilişkin yurt dışı danışmanlık hizmetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığınca yürütülür. Bu hizmetlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirlenir.


(4751 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle eklenen ek madde)


Ek Madde 2-

(4751 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle eklenen madde Yürürlük: 9.4.2002)


a) Emlâk vergisi mükellefleri tarafından en son verilmiş bulunan emlâk vergisi beyannameleri belediyelerce muhafaza edilir ve bu Kanuna göre ilgili belediyelerce yapılacak tarhiyat sırasında, bina veya araziye ilişkin olarak bu beyannamelerde yer alan bilgiler dikkate alınır.


b) Köylerde bulunan bina ve araziye ilişkin olarak 1998 yılı genel beyan döneminde muhtarlar tarafından doldurulup belediyelere teslim edilen köy kıymet beyanı defterleri ilgili belediyelerce muhafaza edilir. Köy kıymet beyanı defterlerinde kayıtlı bina ve arazilerin vergi değerlerinin tespiti gereken hallerde belediyeler, 29 uncu maddeye göre gerekli tespiti yapar ve ilgililere bildirir.


Emlak vergisi mükellefiyetinin sona ermesi!