Bina yıkılmadan önce asbestli malzeme incelemesi yapılmalı!
İstanbul başta olmak üzere şehirlerimizde, yıkım öncesi binada asbestli malzeme incelemesi yapılması, kullanımının tespit edilmesi durumunda yıkımın maruziyeti sıfırlayacak şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.
Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu, kentsel dönüşüm kapsamında yıkım öncesi binada asbestli malzeme incelemesi yapılması, kullanımının tespit edilmesi durumunda da yıkımın maruziyeti sıfırlayacak şekilde gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Çalışma grubunun açıklamasında, ısı, aşınma ve kimyasal maddelere dayanıklı lifli yapıdaki asbestin bir mineral olduğu anlatılarak, 1960'lardan itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda maddenin akciğer, akciğer zarı kanseri başta olmak üzere bir çok kansere sebep olduğunun görüldüğü bildirildi.
Araştırmalarda akciğerlerde nasırlaşmalarla solunum yetmezliği, akciğer zarlarında kalınlaşma ve kireçlenmelere yol açtığı tespit edilen maddenin neden olduğu hastalıkların uzun dönemde ortaya çıktığı aktarılan açıklamada, dünyada asbeste bağlı kanserlerin yüz binde 10'un altında olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Türkiye'de bazı bölgelerde bu oranın yüz binde 700-800'lere kadar varabildiği belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:
"Özellikle son yıllarda kentsel dönüşüm kapsamında asbestli çimento, su boruları, tavan kaplama ve zemin döşeme gibi izolasyon malzemeleri içeren eski binaların yıkımıyla çevreye yayılacak asbest lifleri, başta yıkım işlerinde çalışan işçiler olmak üzere, daha bebeklik çağında olan çocuklarımız dahil etrafta bulunan herkes için onlarca yıl sonra ortaya çıkacak kanserler ve sonu solunum yetmezliğiyle bitecek akciğer hastalıkları açısından ciddi riskler taşımaktadır. İstanbul başta olmak üzere şehirlerimizde, yıkım öncesi binada asbestli malzeme incelemesi yapılması, malzeme kullanımının tespit edilmesi durumunda yıkımın maruziyeti sıfırlayacak şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu konuda ilgili bakanlıkların birincil korunma başta olmak üzere ortama saçılmayı tamamen engellemeleri yaşamsal önemdedir."
AA