Binada otopark kullanım hakkı nasıl belirlenir?
Posta köşe yazarı Tamer Heper'e 18 bağımsız bölümlü 2 dükkan aldığını belirten okuyucu, dükkanlarına ait 4 otopark olmasına rağmen kullanım izni verilmediğini söyledi. Projenin uygun hale getirilmesi için mahkemeye başvuran okuyucu başka ne yapabileceğini sordu.
Posta köşe yazarı Tamer Heper'e 2017’de 18 bağımsız bölümlü 2 dükkan aldığını belirten okuyucu, dükkanlarına ait 4 otopark olmasına rağmen kullanım izni ve anahtar verilmediğini söyledi. Aynı zamanda sığınak ve kapıcı dairesinin yıkılıp otopark yapıldığını söyleyen okuyucu, mahkemeye başvurduğunu dile getirdi ve başka ne yapabileceğini sordu.
2017’de 18 bağımsız bölümden oluşan 2 dükkan aldım. Bina projesinde; kapıcı dairesi, sığınak ve otopark bulunuyor. Projede 2 dükkanıma ait 4 otopark olmasına rağmen daire sahipleri ‘bu otopark dairelere aittir’ diye bana ne anahtar veriyorlar ne de kullanmama izin veriyorlar. Aynı zamanda sığınağı ve kapıcı dairesini yıkıp otopark yapmışlar. Ben belediyeye şikayet dilekçesi yazdım. Bana verilen cevapta ‘30 gün süre tanındığı ve idari para cezası verileceğine’ dair yazı yazdılar ama hiçbir şey yapmadılar. Projenin uygun hale getirilmesi için sulh hukuk mahkemesine şikayet ettim. Mahkeme uzadıkça uzuyor bir sonuç yok. Bir üst mahkemede dava devam ediyor. Başka ne yapabilirim? l P.L.
***
Burada tek değil, çift sorun bulunuyor. Onun için sorusunun yanıtı biraz uzun olacak. Birinci sorun; kendisinin otoparka alınmayışı. Projede kendilerinin otopark alanı bulunduğunu belirtiyor, burada bahsedilen plan yönetim planı mı? Çünkü yönetim planı ile tahsis edilebilir ve kişi bu yerde serbest şekilde hareket eder. Bazı durumlarda bu ilişki tapu kayıtlarında meydana geler. Buna artık ‘tahsis’ denilmez ‘eklenti’ ismi verilir, bu durumda eklenti artık gayrimenkule bağlı bir ek gayrimenkul özelliği kazanır.
Bu sebeple okuyucunun durumu bunlardan hangisine uygunsa, otopark alanının kendisine ayrılan bölümünü malı gibi kullanma hakkı bulunur. Kapısında kilit varsa, teknik şekilde kilidi açtırarak alanını kullanabilir. Bazı durumlarda otopark kullanımı için herhangi bir yerde kayıt bulunmaz. Bu durumda dahi bağımsız bölüm malikleri ortak alanları amacına şekilde kullanıma alır. Birileri gelip, bir başka bağımsız bölüm malikinin ortak alanını amacına uygun şekilde kullanmasına engel olamaz.
Böyle bir durumda tahsis veya eklentide meydana geldiği gibi kat malikinin, kendisine ayrılan yeri kullanma zorunluluğu bulunmaz. Erken gelen aracını uygun şekilde alana park eder. Buna aykırı davranışlar için dava açılabilir. Bu olayda dava da açılmış, işte ikinci olay da bu dava konusu.
***
Bu şekildeki bir dava gecikmemeli. Sonuçta binaya ait proje, tapu kayıtları ve yönetim planı getirtilecek. Bunlar edinildikten sonra bir ihtimal, mahallinde keşif gerçekleştirilecek ve karar alınacak. Aynı delillerle ortak alanlara müdahale edilmesinin engellenmesi kararı da verilir.
Fakat okuyucunun ‘üst mahkemede dava devam ediyor’ demesinden ortaya çıkan, davası sulh hukuk mahkemesinde sona ermiş, muhtemelen şimdi bölge adliye mahkemesinde görülüyor. Eğer bu şekildeyse bu normal bir işleyiştir ki burada biraz gecikme yaşanabilir.