Binada yönetici makbuz ve faturaları ne yapmalı
Tamer Heper, Posta Gazetesindeki bugünkü köşesinde Yönetici suç işlemiş başlıklı yazıyı kaleme aldı. Binada yönetici makbuz ve faturaları saklamaması koşulunda yapılması gerekenler ile ilgili merak edilenleri yanıtladı
Soru: Bir sitede konut satın aldık, bir de yönetici seçtik. Doğalgaz abonesi olma ihtiyacımız var, yönetici bir banka hesabı verdi, bir kısmımız o hesaba sözleşmenin teminatını yatırdık, bir kısmımız da yöneticiye parayı elden vermiş ama makbuz yok. Çünkü yönetici sadece aidat için makbuz veririm demiş. Aradan uzun zaman geçti bizde gaz yok. Öğrendik ki banka hesabı yöneticinin şahsi hesabı imiş ve bizim paralar yenmiş. Şimdi ne yapacağız M.M.
Cevep: Önce pek yadırganmayacak bir noktadah söz edeyim. Parayı bankaya yatıranların elinde makbuz var, üstelik gaz teminatı için diye de meşruat var. Bunun için elbette yönetici makbuz vermeyecek. Elden teslim edenler için iki şey yapacak. Ya kendi makbuz verecek veya kendi makbuz vermeyecek ama şirkete yatırdığı paranın makbuzunu sahibine teslim edecek. Bu doğru çalışılması halinde olması gereken. Şimdi doğru olmayanı. Bir yönetici aldığı ve harcadığı paraların hesabını tutar. Bunları bir muhasebe sisteminde olmasa bile denetlemeye elverişli biçimde bir deftere kaydeder. Bu bir ticari defter tarzında istematik olmayabilir ama bakılınca anlaşılır nitelikte olmalıdır. Çünkü yönetici bir muhasebe uzmanı değildir. Dolayısı ile banka hesabına yatan paralar da alındı bölümünde görülmeli, harcamalar da makbuz ve fatura olarak bir dosyada saklanmalı ve bu deftere yazılmalıdır. Ancak aslolan harcama belgeleridir. Sizin yönetici bunların hiçbirini yapmadı ise bu parayı zimmetine geçirdi demektir. Bu halde de emniyeti suiistimal denilen güveni kötüye kullanma suçunu işlemiştir. Bu halde iki yol vardır birincisi savcılığa suç duyurusunda bulunmak, ikincisi ödenen paraların faizi ile birlikte iadesini istemek.
Posta/Tamer Heper