Genel

Binalar 12.8 milyar dolarlık enerji kullandı ama yarısı israf oldu!

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç Türkiye'deki enerji israfına değinerek, "2010 yılında binalarda 12,8 milyar dolarlık enerji kullanıldı. Oysa enerji tüketiminde yüzde 50nin üzerinde bir verimlilikle fatura en az yarı yarıya azalması inebilirdi" dedi

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, 2010 yılında binalarda 12,8 milyar dolarlık enerji tüketimi kaydedildiğini, oysa enerji tüketiminde yüzde 50nin üzerinde sağlanabilecek bir verimliliğin bu faturanın en az yarı yarıya azalması anlamına geldiğini belirterek, "Böyle bir tasarruf, cari işlemler açığının da en az 7 milyar dolara yakın azalması anlamına gelecektir" dedi.

Bilmaç, İMSAD tarafından "Küresel Rekabet ve Sürdürülebilirlik" temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesinde yaptığı konuşmada, küresel kriz dalgasının dünya ekonomisini vurmaya devam ettiğini, bugün ekonomik krizle boğuşan ülkelerin bu krizle başa çıkabilmelerinin bir yolu olarak binalarda enerji verimliliği ile ilgili atacakları adımların öne çıktığını söyledi.

Küresel rekabette ülkelerin ayakta durma mücadelesiyle küresel iklim değişikliği ve enerji verimliliği başlıkları arasında "trade-off" yaşanan bir süreçten geçildiğini ifade eden Bilmaç, aralarında Türkiyenin bulunduğu önde gelen gelişmekte olan ülkelerin, enerji verimliliği, inovasyon, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve özel sektör yatırımlarının sürdürülebilirliği konusunda adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Bilmaç, "Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin küresel rekabette etkinliğini artıracak inşaat malzemeleri ve yeni inşaat teknolojileri, Türkiyenin öncelik vermesi gereken hususlar olarak dikkat çekiyor" dedi.

İnşaat sektörünün, 30 alt sektör ve 135 ürün grubunu kapsayan bir yapıya sahip olması, yaklaşık 1,3 milyon kişilik çalışan sayısıyla önemli bir istihdam alanı yaratması ve pek çok alt sektörde "net ihracatçı" konumuyla ve yaptığı ithalatın iki katı ihracat yapmasıyla özelikle kriz döneminde cari açığın kapatılmasına büyük katkıda bulunduğuna dikkati çeken Bilmaç, şunları kaydetti:

"Ülkemizde nihai tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 35i binalarda kullanılıyor. 2010 yılında binalarda 12,8 milyar dolarlık enerji tüketimi kaydedildi. Oysa enerji tüketiminde yüzde 50nin üzerinde sağlanabilecek bir verimlilik, bu faturanın en az yarı yarıya azalması anlamına geliyor. Bunun ithal edilen enerjiden kesileceği düşünüldüğünde, böyle bir tasarruf, cari işlemler açığının en az 7 milyar dolara yakın azalması anlamına gelecektir. 7 milyar dolarlık tasarruf da cari işlemler açığında yüzde 15lik gerileme
 sağlayacaktır."

ZİRVEDE SIFIR KARBON ETKİNLİĞİ 

İMSADın yürüttüğü inşaat malzemeleri Sektöründe ABye uyum ve işbirliğinin olası etkileri Konusunda farkındalık yaratma projesi olan "EUbuild Projesi" kapsamında, dün gerçekleştirdikleri çalıştay sonucunda "Binalarda Enerji Verimliliği için Hükümetlerin itici Gücüyle Hareket Zamanı" başlıklı deklarasyonun, İMSAD ve Balkan ülkeleri temsilcileri tarafından, zirve sırasında törenle imzalanacağını söyleyen Bilmaç, bu deklarasyonun binalarda enerji verimliliği finansmanı için bir "swot" analizi olarak kabul edilebileceğini belirtti.

Bilmaç, "Artık tartışma zamanı geçmiş ve hükümetin itici gücüyle harekete geçme zamanı gelmiştir. Biz ve imzası olan kurumlar, binalarda enerji verimliliği için kamu, finans ve özel sektör ile tüketicilerle ve tüm ilgili taraflar ile işbirliği yapmaya kararlı ve hazırız. Deklarasyonumuz bir çağrıdır" dedi.

Zirvenin temasına uygun olarak bu yıl ilk kez "sıfır karbon" etkinliğinin hayata geçirildiğini de belirten Bilmaç, bunun ilk somut adımını zirve ile attıklarını, toplantıda salgılanan karbonu ölçümlediklerini kaydetti.

Verilen bilgiye göre, zirvede günün sonunda hesaplanan emisyonları silmek için Türkiyede geliştirilen sürdürülebilirlik kriteri yüksek bir projeden karbon kredisi satın alınacak.

AA