Sektörel

Binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu başlıyor!

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binanın alım-satımı 2 Mayıs'tan itibaren yapılamayacak Bu tarihten itibaren başlayacak zorunluluk 2011’den önce ruhsat alınmış binalarda geçerli.

2 Mayıs'tan itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binanın alım-satımı yapılamayacak. Bu tarihten itibaren başlayacak zorunluluk 2011’den önce ruhsat alınmış binalarda geçerli.


2 Mayıs 2017'den itibaren mevcut binalar için “Enerji Kimlik Belgesi (EKB)” zorunluluğu başlıyor. Enerji Kimliği olmayan yapıların alım ve satımı yapılamayacak. Kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine, Enerji Kimlik Belgesi için yalıtım ya da mantolama zorunluluğu bulunmuyor. Uygulama, yapıların enerji verimlilik seviyesini ortaya koyacak. Bu karnenin, yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkilemesi bekleniyor.



YENİ BİNADA C KATEGORİSİ


Enerji Verimliliği Kanunu'na göre, 2011'den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için EKB zorunluluğu ise 2 Mayıs 2017'de başlayacak. 2 Mayıs'tan sonra bina alım-satımlarında EKB olmadan işlem yapılamayacak. Uygulama ile alım yapacak vatandaş da aldığı yapının enerji sınıfını bilecek, tercihini de buna göre yapabilecek. Enerji kimliğinin, yapının fiyatını da etkilemesi mümkün olacak. Bakanlık yetkilileri, kiralamalarda bu şartın aranmayacağını kaydetti. Yetkililer, 2 Mayıs'tan sonra alım satım yapacak vatandaşların, satış yapmadan önce, istedikleri tarihte kimlik belgelerini alabileceğini ifade etti. Enerji Kimlik Belgesi, 2011 öncesi binaların enerji verimliliği sınıfını gösterecek. A'dan G'ye kadar 7 kategoride enerji sınıfı var. Yeni binaların, en az C kategorisini tutturması gerekiyor. Ancak mevcut yapılar için seviye zorunluluğu yok. Söz konusu belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirleyecek.



Habertürk


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


2 Mayıs 2017'den itibaren mevcut binalar için “Enerji Kimlik Belgesi (EKB)” zorunluluğu başlıyor. Enerji Kimliği olmayan yapıların alım ve satımı yapılamayacak. Kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine, Enerji Kimlik Belgesi için yalıtım ya da mantolama zorunluluğu bulunmuyor. Uygulama, yapıların enerji verimlilik seviyesini ortaya koyacak. Bu karnenin, yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkilemesi bekleniyor.


YENİ BİNADA C KATEGORİSİ

Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre; Enerji Verimliliği Kanunu'na göre, 2011'den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için EKB zorunluluğu ise 2 Mayıs 2017'de başlayacak. 2 Mayıs'tan sonra bina alım-satımlarında EKB olmadan işlem yapılamayacak. Uygulama ile alım yapacak vatandaş da aldığı yapının enerji sınıfını bilecek, tercihini de buna göre yapabilecek. Enerji kimliğinin, yapının fiyatını da etkilemesi mümkün olacak.


KİRALAMALARDA BU ŞART ARANMAYACAK

Bakanlık yetkilileri, kiralamalarda bu şartın aranmayacağını kaydetti. Yetkililer, 2 Mayıs'tan sonra alım satım yapacak vatandaşların, satış yapmadan önce, istedikleri tarihte kimlik belgelerini alabileceğini ifade etti.


Enerji Kimlik Belgesi, 2011 öncesi binaların enerji verimliliği sınıfını gösterecek. A'dan G'ye kadar 7 kategoride enerji sınıfı var. Yeni binaların, en az C kategorisini tutturması gerekiyor. Ancak mevcut yapılar için seviye zorunluluğu yok. Söz konusu belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor.


Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirleyecek.


Hürriyet 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



CLK Boğaziçi Elektrik tarafından 3 ayda bir açıklanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu, 2016 yılının tamamına yönelik gayrimenkul hareketlerini rakamları ile ortaya koydu. Rapora göre 2016’da İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 478.466 taşınma yaşanırken, 136.588 konutun kapısı da ilk kez açıldı. Yeni konutlara geçişte en büyük hareket yılın son çeyreğinde yaşandı. En az taşınma hareketi ise temmuz ayında görüldü.


 Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’nda 11 aylık dönemde 18.585 konutun yıkıldığı ortaya çıktı. Bu da kentsel dönüşüm nedeniyle her gün yaklaşık 55 konutun yenilenmek için yıkıldığı anlamına geliyor. 2016 yılında yabancı abone sayısı bir önceki yıla göre yüzde 82 artarak 34.030’a ulaşırken, 141 ülke vatandaşının oturduğu İstanbul’un Avrupa yakasında ilk sırayı 12.536 ile Suriyeliler alıyor. Abonelikte Suriyelileri Irak, İran, Afganistan, Azerbaycan ve Çin vatandaşları izliyor.


 Toplam 4,2 milyon abonesiyle Türkiye’nin en büyük perakende elektrik satış şirketi olan CLK Boğaziçi Elektrik tarafından 3 ayda bir açıklanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu, 2016 yılında İstanbul Avrupa Yakası’nın ‘gayrimenkul röntgenini’ çekti. 2016 yılın tamamını kapsayan yıllık raporda, toplam taşınma adedi, yeni ve ikinci el konutlara geçiş rakamları, kentsel dönüşümün sonuçları ve yabancıların milliyetlerine göre gayrimenkul edinimi net olarak ortaya konuldu.


CLK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş.’nin teknolojiye yaptığı yatırımlarla anlık olarak izlediği elektrik abonelerinin başvuru ve ikamet değişikliklerinden hareketle hazırlanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre 2016 yılının tamamında 478.466 taşınma hareketi yaşandı. Yani yaklaşık yarım milyon hane 2016’da yer değiştirdi. Bu dönemde yeni konutlara geçişlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 136.588’e ulaştı. İkinci el konutta kullanıcı değiştiren konut sayısı ise 341.878 olarak gerçekleşti.


YABANCIYA VATANDAŞLIK KANUNU ETKİSİ RAPORDA HEMEN GÖRÜLECEK

CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu ile İstanbul Avrupa Yakası’nda 2016 yılı boyunca gayrimenkul hareketlerini net olarak ortaya koyduklarını belirtti. Rapor sayesinde İstanbul’da yeni konutların hangi bölgelerde geliştiğini ve ikinci elde konut hareketliliğini görebildiklerini anlatan Bakal, yıkımı gerçekleşen konut istatistikleri ile de hayati öneme sahip kentsel dönüşüm etkisini ortaya çıkardıklarını kaydetti.


Raporun Türkiye ekonomisinin dinamosu gayrimenkul sektöründeki aktörler tarafından kendilerine bir yol haritası olarak seçildiğine dikkat çeken Bakal, rakamlara göre İstanbul’daki yeni konut yapımının ülke büyümesine olumlu katkı sağladığını görmenin mümkün olduğunu kaydetti. Bakal, “Bu verilerden hareketle İstanbul’un hangi bölgesinde büyüme ve yatırım ihtiyacı olduğunu rakamlarla gayrimenkul sektörünün hizmetine sunuyoruz. Gelen olumlu tepkilerle Raporumuzu daha da çeşitlendirme yoluna gidiyoruz. Yeni bir gelişme olarak artık 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verileceği Türkiye’de biz de Gayrimenkulün Enerjisi Raporumuzun içeriğinde yabancı oturumcu sayı ve milliyetleri istatistiklerine ağırlık vereceğizö dedi.


 HER GÜN 374 AİLE YENİ KONUTUNUN KAPISINI AÇTI

 Gayrimenkulün Enerji Raporu’nun verilerine göre 2016 yılı içinde yeni konuta geçişlerin arttığı dönem 14.467 adet ile mayıs ayında oldu. Yılın en düşük hareketi 7.231 adet ile temmuz ayında gözlendi. 2016’nın son çeyreğinde yeni konutlara geçişteki toparlanma ise dikkat çekti ve bu dönemde geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış meydana geldi. 2015 yılının tamamında her gün 314 aile yeni konutlarının kapısını ilk kez açarken, bu rakam 2016’da 374’e yükseldi.


 2016 yılının tamamında yeni konutlara en yoğun geçiş Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt ve Başakşehir gibi gelişen bölgelerde gözlendi. Bu bölgelerde yıl içinde 51.235 konutun kapısı ilk kez açıldı. Bu da İstanbul Avrupa Yakası’nda kapılarını ilk kez açan yeni konutların yaklaşık yüzde 37,5’ine denk geliyor. Söz konusu bölge 2016 yılında ikinci el konutlarda da 57.203 taşınma ile liderliği elinde tuttu. İkinci el konutlarda en yoğun hareketin yaşandığı bir diğer bölge ise şehrin merkezi olarak ifade edilebilecek Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli ve Kağıthane oldu. Halit Bakal, yeni yıldan itibaren bölgedeki hareketliliği göz önünde bulundurarak nokta atışıyla Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt ve Başakşehir’deki sayıların kendi başlarına değerlendirileceğini kaydetti.


 HER GÜN 55 KONUT YENİLENMEK İÇİN YIKILDI

 Şubat 2016’dan itibaren konut yıkım istatistiklerini de içinde barındıran Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre şubat-aralık aylarında 18.585 konut yenilenmek amacıyla ‘kentsel dönüşüm’e girdi. Bu da her gün yaklaşık 55 konutun yenilenmek için yıkıldığı anlamına geliyor. Yıl içinde en yüksek konut yıkımının yapıldığı dönem ise 2.796 adet ile Aralık ayı olarak öne çıkıyor. İstanbul gibi milyonlarca insanın yaşadığı bir metropolde depreme dayanıklılık bakımından kentsel dönüşüm çabalarının çok önem taşıdığını anlatan Halit Bakal, Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’nda gelecek dönemde konut ile ticarethane istatistiklerini bölgelere göre ayrı açıklayacaklarını ifade etti.


 İSTANBUL’DA YABANCI ELEKTRİK ABONESİ AİLE SAYISI 34 BİNİ AŞTI

 Türkiye’nin kültür başkenti unvanını taşıyan İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yabancı ailelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Toplam 141 ülke vatandaşının abonelik sahibi olduğu İstanbul Avrupa Yakası’nda yabancı ailelerin sayısı 2016 yılında yüzde 82,2 artarak 34.030’a yükseldi. Milliyeti bilinen 24.377 abone üzerinden yapılan araştırmaya göre ise Suriyeliler 12.536 ile yabancı ailelerin yaklaşık üçte birini oluşturdu. Suriye’yi 1.328 abonelik ile Irak, 1.165 abonelik ile de İranlılar izliyor.



Sözcü



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Önümüzdeki Mayıs itibariyle tüm binalarda alım- satım ve kiralamalarda Enerji Kimlik Belgesi'nin ibraz edilmesi zorunlu olacak. Buna göre evi satın alan ya da kiralayan vatandaşlar binanın enerji sınıfını bilecek ve buna göre alıp almama tercihini kullanacak. Emlak sektöründe enerji sınıfı yüksek binalara talebin artacağı öngörülürken, bunlar konut fiyatlarına da yansıyacak. Yani vatandaş bir yandan enerji tasarrufu yaparken bir yandan da kendine ait konutu değerlendirmiş olacak.


2007'de yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008'de yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011'den itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Mevcut binalara ise, 2017'ye kadar belgeyi alma zorunluluğu getirildi. Basit bir ifadeyle evdeki beyaz eşyalardaki enerji performansı sıralaması binalar için de geçerli. A sınıfı en verimli seviyeyken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor. En az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'nin alınmasının zorunlu olduğu sistemde bina eğer bu sınıfın altında bir seviyeye sahipse yapıya kullanım izni verilmeyecek.


EN AZ C SINIFI

Enerji Kimlik Belgesi hesaplamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılıyor. Binadaki tüm mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projeleri bu programa işleniyor. Bu bilgiler standartları karşılıyorsa C sınıfı enerji sınıfı unvanını alabiliyor. Bina standartların üzerinde özelliklere sahipse A veya B sınıflarına yükselebiliyor. A sınıfına yükselmek ise yapı, elektrik, mekanik, mimari ve yalıtım özelliklerinin çok iyi durumda olmasının yanında güneş- rüzgar ve toprak gibi enerji kaynaklarından yararlanılması gerekiyor.


TAPUDA DA GÖRÜLECEK

Uzmanlar veya projeciler, binaların metrekare başına düşen tüketim miktarı ve karbondioksit salınımını hesaplayarak, sınıflandırma yapıyor. G Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş bir yapı için, düzenleyen şirket, C Sınıfı belge için neler yapılması gerektiğini, işin maliyetini ve bu maliyetin ne kadar sürede geri döneceğini söyleyecek. Bina sahipleri bu iyileştirmeyi yapmak istemezlerse şu an için bir zorunlulukları bulunmuyor ancak 2017'den sonra tüm binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı zorunlu olacak. Herkes aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların kimlikleri olmadığı tapularda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak. Bu uygulama ile enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talebin artırılması planlanıyor, bu konuda Türkiye'nin henüz yolun başında olduğuna işaret edilirken, yeni binaların zaten C sınıfı belgeye sahip olacağı da vurgulanıyor.


GÜVENİLİR FİRMA ŞART

Vatandaşlara uyarı yapan uzmanlar, Enerji Kimlik Belgesi'nin güvenilir firmalara düzenletilmesi gerektiğini söylerken şunları öneriyor: Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi sırasında yapılacak usulsüzlüklerden bina sahibi ya da yönetiminin sorumlu olduğunu unutmayın. Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar ve yeni binalar olarak iki farklı şekilde sisteme girilmektedir. Eski bina için EKB yaptıracaksanız, firmanın mutlaka eski binalar için yetkisinin olup olmadığını sorunuz. Eski binalar için yetkili firma sayısı 30 civarında. Yeni binalar için yetkili firma sayısı ise binlerce. Bu nedenle eski bina ve yeni bina EKB'leri arasında ciddi fiyat farkları olabilir.


Sahte belgeye dikkat

Piyasada sahte oluşturulmuş Enerji Kimlik Belgeleri de var. O nedenle aldığınız Enerji Kimlik Belgenizi mutlaka aşağıdaki sorgulama linkinden sorgulatın. Binanın sadece dış duvar, kapı ve pencerelerini sisteme girip, daire, oda, merdiven bilgilerini girmeden belge düzenleyenlere karşı dikkatli olun.Enerji Kimlik Belgesi hesaplamaları birkaç saatte tamamlanabilecek kolaylıkta olabileceği gibi birkaç haftada da tamamlanabilecek zorlukta da olabilir. İşin tamamlanma süresi yapının inşaat alanına ve mimari zorluğuna bağlı.


FATURALAR DÜŞECEK

Uzmanlar, iyi tasarlanmış bir binanın yüzde 40 enerji verimliliği sağladığını ifade ederken, sistemin yılda 3 milyar dolar (Yaklaşık 12 trilyon Türk Lirası) değerinde enerji tasarrufu sağlayacağına dikkat ediyor. Ülkemiz enerji ihtiyacının yüzde 70'ini dışarıdan alırken, bu enerjinin yüzde 40'ı binalarda tüketiliyor. Enerji Kimlik Belgesi sayesinde harcanan enerji yüzde 50 civarında düşmesi ve enerji verimliliği olan binalarda ısı ve elektrik gibi enerji faturalarına ödenen miktarın azalması hedefleniyor.


Kimlik belgesinde neler var?

Bina ile ilgili genel bilgilerin olduğu belgede, binanın ısıtılması, soğutulması, iklimlendirmesi, havalandırması ve sıhhi sıcak su temini için kullanılan enerjinin miktarı (kWh/yıl), tüketilen her bir enerji türüne göre yıllık enerji miktarı (kWh/yıl), enerji tüketiminin oluşturduğu sera gazlarının kullanım alanı başına yıllık miktarı (kg CO2/m2-yıl), binaların kullanım alanı başına düşen yıllık enerji tüketiminin ve sera gazı salımının A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması, binanın aydınlatma enerjisi tüketim değeri, binanın yenilenebilir enerji kullanım oranı Enerji Kimlik Belgesi'nde bulunuyor.


10 YIL GEÇERLİ OLACAK

Alınan belge ise 10 yıl süreyle geçerli olacak. Enerji Kimlik Belgesi sınıfının yükseltilmesi basit yöntemlerle yapılabilecek. Örneğin, bina dış duvar ve çatısına yalıtım yapılması, pencerelerde çift cam ya da ısıcam kullanılması, aydınlatmada düşük tüketimli ampullerin olması, ısıtma veya soğutmada enerji verimli ürünlerin kullanılması, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandının olması, sıhhi sıcak suyun güneş panelleriyle sağlanması, ısıtma, soğutma ya da havalandırma tesisatının dağıtım ve toplama borularının ve vanalarının yalıtımının yapılması, sıcaklık ayarlı termostatik vanaların kullanıması, enerjinin çevreyi kirletmeyen türde olması bu basit uygulamalardan bazıları.


"EVİNİZ İKİ KATI DEĞERLENİR"

Gayrimenkul Danışmanı Arzu Bağışlar, 2 Mayıs'a kadar tüm konutların Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu olduğunu söyleyerek, “Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil, kimlik belgesine de bakılıyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren Enerji Kimlik Belgesi ile konutlar da beyaz eşyalar gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. Bu da daha fazla enerji tüketimi ve enerji giderine sahip G sınıfı bir evin daha fazla vergi ödeyeceği anlamına geliyor. Bir de eski binaları düşünün. Onlarda ısı yalıtımı olmaz, konut sahibi keyfe keder belki camını ya da mantolamasını yaptırmıştır. Ama yeni yapılan konutlarda bu zorunlu olarak yapılacak. Eğer enerji sınıfını yükseltmek için binasında uygulama yapanlar olursa, onların konutları da değerlenecek. Örneğin Bahçelievler'de 500 bin liralık ev yönetmeliklere uygun hale getirilirse değeri iki katı fazlasına çıkabilecek" dedi.


"ELEKTRİK ABONELİĞİ DE VERİLMEYECEK"

Antalya'da Gayrimenkul Danışmanı Arzu Akboğa Şekerçi ise Enerji Kimlik Belgesi getirmeyenlere elektrik veya su aboneliğinin de verilmeyeceğini söyleyerek, “Bunu iskan gibi düşünün. Nasıl iskanlı ve iskansız yapılar arasında fiyat farkı varsa Enerji Kimlik Belgesi olan ve olmayan binalar arasında fiyat farkı olacak. Lokasyona göre de evler değerlenecek. Bu bir kanun ve uygulanması gerekiyor. Zamanında vatandaşlar ciddiye almadı bunu. İnsanlar evini ya da dükkanını kiraya veremeyince bu belgenin önemi daha da iyi anlaşılacak çünkü binalarla ilgili resmi işlemler bu belge olmadan yapılmayacak" diye görüş verdi.




Yeni Şafak