Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği yayımlandı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yararlandı.
2017'de yürürlüğe giren "Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği" dahilinde yeşil sertifika uzmanı, sertifika değerlendirme uzmanı, sertifika komisyonu ve değerlendirme kuruluşunun nitelikleri, eğitim ile ilgili maddeler yeşil bina ile yerleşmelerin değerlendirmesine yönelik koşulların dahil olduğu değerlendirme kılavuzları ve denetlemelere yönelik maddeler belirlendi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; teblikte sürdürülebilir binalar ile sürdürülebilir yerleşmeler gibi konularda çalışan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen kamu veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu tüzel kişiliğine haiz kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, STK'ler eğitici kuruluş olarak hizmet verebilecek.
Eğitici kurumlar, başvuru yapanlara verilecek eğitim sonrasında yapılan sınav sonrası 100 üzerinden en az 70 alanları başarılı olarak değerlendirecek ve "ulusal yeşil sertifika bilgi sistemi" olan YeS-TR'de uzman olarak değerlendirip Bakanlığa bildirimde bulunacak.
Değerlendirme kuruluşları
Bakanlık tarafından yetki verilen kamu veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sürdürülebilir binalar ile sürdürülebilir yerleşmeler gibi konularda çalışan STK'ler ve değerlendirme yapan kurumlar bina veya yerleşmeyi değerlendirebilecek nitelik ve sayıda yeşil sertifika değerlendirme uzmanlarını bünyesinde dahil etmek ve yetki ücretini Bakanlık Döner Sermaye İşletme Hesabı'na ödenmesi koşuluyla hizmet verebilecek.
Söz konusu kuruluşların yetki belgeleri 10 yıl geçerli olacak. Bu süre sonrasında yeniden başvuru yapılması gerekecek.
Değerlendirme kurum ve kuruluşlarda çalışan kişiler değerlendirme yapacağı bina sahipleri ve maliklerle herhangi bir bağa sahip olmayacak.
Değerlendirme kuruluşunda çalışan kişiler, değerlendirme yaptıkları binayı ve yerleşmeyi tasarlayan, inşaatını gerçekleştiren, mülkiyetine dahil eden veya binayı işleten kişiler veya kişilerin temsilcisi olmayacak.
Yeşil sertifika uzmanları
Değerlendirme kılavuzlarında istenilen mesleklere sahip kişiler yeşil sertifika uzmanlığı için eğitim alabilecek. Eğitim sonrasında bu kişilere verilecek yetkinin süresi 10 yıl geçerli olacak. Bu süre sonrasında kişiler yeniden sınava girerek tekrardan 100 üzerinden 70 alması gerekecek.
Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev alan ve değerlendirme kılavuzlarında istenilen yeşil sertifika uzmanı mesleklerini haiz personelden, yeşil sertifika ile ilgili faaliyetler dahilinde en az 3 yıl çalışanlar ile bu birimlerde şube müdürü ve üzeri birimlerde en az 2 yıl görev alanlar yeşil sertifika uzmanı olabilecek.
Uluslararası olarak onay alan benzer yeşil sertifika programlarından belge alanlar ile yeşil sertifika değerlendirme kılavuzları dahilindeki ana kategori olan yapı malzemesi ve yaşam döngüsü, enerji kullanımı ve verimliliği, su ve atık yönetimi kategorilerinde bulunan konular ile ilgili teknik birimlerde azami 4 yıl görev alan yeşil sertifika uzmanlığına hak kazanmış olabilecek.
Tebliğin ekinde "yeşil bina değerlendirme kılavuzu" ve "yeşil yerleşme değerlendirme kılavuzu" da yer aldı.
Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği!