Sektörel

Binalara nitelikli beton şartı!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ile binaları nemden koruyacak belirlenmiş malzemelerin kullanılması zorunlu olacak. Haziran 2018 itibarıyla zorunlu olacak yönetmelikle binaların kalitesi artacak.

Habertürk Gazetesi'nde Neslihan Can'ın haberine göre Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ile Haziran 2018'den itibaren inşaatlarda binaları nemden koruyacak, belirlenmiş malzemelerin kullanılması zorunlu hale gelecek.
Yalıtım malzemelerinin güvenilir, yerli ve düşük maliyetli olmasına özen gösterilecek.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Nem ve suyun binaları çürüttüğünü belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk,
‘Yönetmeliğe dayanarak binaları nemden koruyacak yalıtım malzemelerini belirleyeceğiz. Haziran 2018 itibarıyla inşaatlarda bu malzemelerin kullanılması zorunlu hale gelecek” dedi.


YEŞİL ÇATI İÇİN EK ÖZELLİK ŞARTI


Mustafa Öztürk nem ve suyun binalar üzerindeki olumsuz etkisinin ölçüldüğü araştırma yapıldığını ve bunun doğrultusunda yönetmelik yapıldığını ifade etti. 

 

Yönetmeliğe göre bodrum perdeleri, ıslak hacimler,binaların temelleri, balkon, çatı, teras, su deposu gibi su ve neme maruz kalan bölgelerde uygulanacak su yalıtım kuralları yeniden düzenlendi. Yönetmeliğe göre, yapısal geçirimsizlik için nitelikli beton kullanılacak, açık teraslarda malzemenin güneş ışınlarına dayanım şartı aranacak. Yeşil çatılar için malzemede ilave özelliklerin sağlanması zorunlu olacak.

 

'PROJEYLE HEM BİNANIN HEM DE İNSANLARIN SAĞLIĞINI KORUYACAĞIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, şöyle konuştu: “Zemininde nem ve ; su olan tüm binalar risk altında. Pek çok bina nem ve su (problemi nedeniyle yüksek onarım ve güçlendirme maliyetleriyle karşılaşıyor. Yapım ve onarım sırasında kullanılacak en güvenilir malzemeleri belirleyerek nemin taşıyıcıları
çürütmesine engel olacağız, ciddi bir maddi kaybın önüne geçeceğiz.”

 

Nem görülen binaların sağlık sorunlarına da neden olduğunu beürten Öztürk, “Nem binayı çürüttüğü gibi insanı da hasta ediyor. Nemin duvarlar ve taşıyıcı * elamanlara ulaşmasına engel olacak projeler üzerinde çalışıyoruz.
Bu sayede hem binamızın hem de insanımızın sağlığını koruyacağız” diye konuştu.