Binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye enerji kimlik belgesi deniyor. Peki, binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye bina enerji kimlik belgesi deniyor.
1 Ocak 2011 'den itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na göre her binanın Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması gerekiyor. Alınan enerji kimlik belgeleri alındığı tarihten itibaren 10 yıl geçerli sayılıyor.
Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri tarafından düzenleniyor. Proje aşamasındaki yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi ise Serbest Mühendislik ve Müşavirlik şirketleri tarafından düzenleniyor. Peki, binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihtam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenleniyor.
Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, binanızı inceleyerek; yapım yılı, yönü, konumu vb. genel bilgileri, binanızın hangi malzemelerden inşaaedildiği, yalıtım durumu, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve pencere alanları vb. temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlilikleri, sıcak su sistemi ile ilgili teknik bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı vb. bilgileri toplarlıyor.
Elde edilen bu bilgiler ışığında EKB uzmanı binanızın enerji performansına dair gerekli hesaplamaları yaparak Enerji Kimlik Belgesi’ni üretir ve ilgili idarelere onaylatıyor. Enerji Kimlik Belgesinin binanın tamamı için hazırlanması gerekiyor.
Enerji Kimlik Belgesi’nin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu veya enerji yöneticisince muhafaza ediliyor, bir nüshası da bina girişine rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılıyor.
Bina enerji kimlik belgesi yönetmeliği!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com