27 / 04 / 2024

Binalarda hasar kaydı bilmecesi sürüyor! Önce az, sonra ağır hasarlı raporu verildi!

Binalarda hasar kaydı bilmecesi sürüyor! Önce az, sonra ağır hasarlı raporu verildi!

Elazığ’da 6 Şubat deprem felaketinin ardından incelenen çoğu binanın hasar kaydı, itirazlar sonucunda değişiyor. Ev sahipleri, hasar durumunun kesinleşmesi için açılan davaların sonuçlarını bekliyor.



Elazığ’da 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden sonra birkaç kez incelenen dört katlı Kayakent Apartmanı için sırasıyla ‘az hasarlı’, ‘ağır hasarlı’ ve ‘orta hasarlı’ raporu verildi. Son olarak bilirkişi raporunda ‘orta hasarlı’ şeklinde kaydedilen apartmanda, hasar durumu nedeniyle doğal gaz kesildi. Apartmanda yaşayan vatandaşlar orada yaşlı, çocuk ve hastaların olduğunu belirterek yetkililerden doğal gaz probleminin çözülmesini talep etti.

‘BİZ NEYE İNANALIM?’

Gazete Duvar’dan Serra Taylan’ın haberine göre, apartmanda yaşayan Fikri Karakulak şu şekilde konuştu: ‘’Sürsürü Mahallesi’nde 16 ailenin ikamet ettiği Kayakent Apartmanı’nda oturanların göründüğü gibi mağduriyeti sürüyor. Doğal gazımız kesildiği gün itibarıyla ne duş alabiliyoruz ne sıcak suyumuz var ne de yemek pişirebiliyoruz. Ayrıca, gidecek yerimiz de yok. Bu nedenle mağduruz. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketlerinden sonra binamızdan yapılan itirazlar kapsamında binamıza ‘az hasarlı’ raporu verildi. Buna itiraz edildi. Daha sonra, ‘ağır hasarlı’ raporu verildi. Bizler yetkililere anlatmamıza karşın akıllara zarar olaylar yaşandı. Ardından da bir mahkeme süreci başladı. Doğal gazımız 40 gündür yok. Biz bu durumu tüm yetkililere ifade ettik. Binamızın hasar durumunu bilmediğimiz gibi doğal gaz da kesik."

Binalarda hasar kaydı bilmecesi sürüyor! Önce az, sonra ağır hasarlı raporu verildi!

‘DOĞAL GAZI HANGİ KURUM AÇACAK KİMSE BİLMİYOR?’

Doğal gazın açılması için kurumlara gittiklerini ifade eden Karakulak, şunları söyledi: “Bizler doğal gazımızın mahkeme süreci bitene kadar açılmasını isteyerek Aksa Elektrik’e gittik. Aksa yetkilileri ise bize ‘Elâzığ Belediyesi’nden ikamet belgesi alın’ dedi. Ancak belediyeye gittiğimiz zaman bize böyle bir belgenin olmadığını söylediler. Binamızda oturanlar binanın bir yandan hasar durumunu bilmiyor bir yandan da soğuktan üşüyor. Çoluk çocuk perişan haldeyiz. Apartmanımıza kontrole gelen ilk ekip bize, ‘Burada bir sorun yok. Gönül rahatlığıyla oturun’ dedi. Daha sonra her ne olduysa apartmanımıza ‘ağır hasarlı’ raporu verdiler. Gerçekten bu süreçte hem bizler hem de çocuklarımız çok yıprandı. Eğer bu apartmanda bir sorun yoksa gelip doğal gazı açın. Bina hasarlı ise biz zaten başımızın çaresine bakarız.”

‘APARTMANIMIZ BİR ANDA NASIL AĞIR HASARLI OLDU?’

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin kendilerini mağdur ettiklerini öne süren Recep Derya ise “Tecrübeli mühendislere binamızı sorduk. Zaten riskli bir durum olsa biz niye burada ikamet edip, yaşamımızı riske atalım? Dediğim gibi binamızla ilgili sorular sorduğumuz tüm bilgili insanlar bu apartmanda bir problem olmadığını söyledi. Apartman önce ‘az hasarlı’ oldu, daha sonra ise ‘ağır hasarlı’ oldu ve şimdi de mahkemenin bilirkişi raporunda ‘orta hasarlı’ görünüyor. Gerçekten ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çoluk çocuk perişanız. Yetkililere, siyasilere herkese bilgi vermemize karşın yine soğuğu biz yedik. Bizim problemimizi kim çözecek, kim halledecek? Kim bu binada ikamet edenlere yardımcı olacak? Çocuklarımız hasta. Bizler soğuktan hasta olduk. Bu doğal gazı açmak çok mu zor? Kiralık konut krizi de var zaten” dedi.

Binalarda hasar kaydı bilmecesi sürüyor! Önce az, sonra ağır hasarlı raporu verildi!

‘EVİMİZDE KALMAK İSTİYORUZ’

Akpınar Mahallesi’nde ikamet eden Birlik Apartmanı’nda yaşayanlar da konutlarının hasar durumunun kesinleşmesini istiyor. Binada yaşayanlar, depremin ardından konutlarına hasarsız kaydı verildikten sonra, yapılan itirazlar sonucunda ‘orta hasarlı’ olduğunu belirtti.

Konutlarının hasar durumunun kesinleşmesini isteyen Maide Yılmaz şu ifadeleri kullandı: Konutumuz az hasarlıydı. Sonrasında orta hasara çevirdiler. Konut yok, biz ne yapacağız? Sokakta mı kalacağız? Durumumuz çok vahim. 10 bin lira maaşımız yok. Biz nasıl kira vereceğiz? Elimizde hiçbir şey yok. Bizi atacaklar konutumuzdan. Konutumuza daha önce az hasarlı verdiler. Ardından orta hasara çevirdiler. Konutumuz sağlam. Konutumuzda kalmak istiyoruz. Hasar durumuna gelip baksınlar.”

Elektrik ve su aboneliğini kesen konut sahibine büyük ceza!

Deprem bölgesinde konut çalışmaları tam gaz devam ediyor!

Bu kişiler emlak vergisinden muaf olacak! Tek kuruş ödemeyecekler!


Geri Dön