Genel

Binalarda kat yarışı çirkin kuleler yığınına dönüştü!

Hakkı Devrim, Radikal Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde ' Gözümüz aydın! Bizim de bir gökdelenimiz oldu ' başlıklı yazıyı kaleme aldı...  

Yaşlı bir İstanbullu, arnavutkaldırımı sokakların taşları arasından yeşilini gösteren çimlere duyduğu özlemi dile getirmişti kitabında. Asfalt caddelerden şikyetçi..

Benim büyük derdim de, minareler ve kubbelerle şekillenen, yer yer ağaçlı İstanbul siluetinin, birbiriyle kat yarışına tutuşmuş çirkin kuleler yığınına dönüşmesi. Bina yüksekliklerini ve cephe biçimlerini olsun estetik planlarla belirlemekten uzak ve ciz belediyenin zihin karmaşası, belli ki İstanbul'u da çirkinleştirmeye hızlanarak devam edecek.

Nerede, kimin, ne büyüklükte ve biçimde heyulalar sıralayacağına, besbelli ki hayal ufku pahalı otomobiller ve gıptayla seyredilecek sevgililerle tıkalı, parası bol zevki şüpheli müteahhitler karar verecek. Onlar işe girişeli epey bir zaman oldu. Kaç odalı değil, kaç adalı olduğu önemli mesken reklamlarını görmüyor musunuz

Heyulaların şimdilik en yükseğinin (Sapphire'miş adı Safir olacak değÜ» ya!) resmiküşdını Başbakan yaptı geçen gün. Boyu 261 metreymiş. Üçer metrelik 87 katlı bir bina eder. Allah sahibine bağışlasın! şžüphesiz alışveriş merkezi de var. En tepesine çıkınca İstanbul pek güzel görünüyormuş.

şžehir kuleleri

şžehre yukarıdan bakmanın bir anlamı, bir zevki olduğunu da sanmayın. Frenk ellerinde denemişliğim var. Eyffel'den (Eyffel yazalım )  bakınca ortasından nehir geçen Allah için güzel bir şehir görürsünüz. Fransız İhtilali'nin yüzüncü yıldönümünde yapılmıştı (1889'da. Boyu 300 m'dir.)

Beyazıt KuJesfne çıktınız mı (1808'de yapıldı, ahşaptı. 1826'daki yeniçeri ayaklanmasında yakıldı. 1828'de İkinci Mahmud yeniden yaptırdı. Bu sefer ahşap değil. Biz çıkardık tepesine. Boyu 85 m'dir.)

New York'taki Empire State binası bildiklerimin en yükseği, 381 m. idi, bir de anten kulesi ekleyerek boyunu 448.4 m'ye çıkararak . başlarını göğe erdirdiler.

Diyeceğim, biz şehrimizde 200,300,500 metrelik bir heyula dikemedik diye üzülmenin hiç anlamı yok. Bir eksiklik sayılmaz, inanın ki!

Radikal