Binalarda kot nedir?
İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...
Binalarda kot nedir?
İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktalarıyla yapılması planlanan binaların köşe noktalarının gösterildiği kroki 'kot' ile ifade ediliyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...
Binalara kot verme ile ilgili hükümler Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor.
Binalarda kot nedir?
Binaların cephesindeki yolun tretuvar seviyesine göre kot farkı veriliyor. Tretuvar seviyesi, yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak biliniyor. Kaplaması yapılan yollarda mevcut yol kotları, yapılmamış yollarda ise yol profiliyle açıklanan kırmızı kotlar esas alınıyor.
Binalara kot nasıl verilir?
Tretuvarı tamamlanmamış ve kırmızı kotu belirlenmeyen yollarda bu tespit işi ilgilisinin başvuru sonrasında yolun profilinin çıkarılarak yolla ilgili kırmızı çizginin geçirilip onayının yapılması işi ilgili Belediye Başkanlığı tarafından 30 günde yapılıyor.
Kot alınan yola olan mesafesi (6.00) m.’den fazla bitişik olmayan binalarda kot bina ön cephesi tabii zemin ortalamasına göre hesaplanıyor. Yola göre yüksek olan parseller üzerinde bulunan zemin kotu, o parsellerde bordür seviyesinden verilmesi planlanan kotu (3.00) m’den geçemiyor.
Kot verilen bitişik nizamda bulunan yapıların bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. oluyor. 20.00 m.’yi aşan kademelendirilerek diğer sokağın şartlarına göre hesaplanıyor. Kademe cephesi hiçbir koşulda 3.00 m'yi geçmiyor.
Bir parsel üzerine birden çok bina inşa edilmesi durumunda her bina müstakil düşünülerek yakın olduğu çevrenin şartlarına göre belediye tarafından kot veriliyor.
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com