06 / 05 / 2024

Binalarda merkezi sistemle ısınma enerji kaybını önler!

Binalarda merkezi sistemle ısınma enerji kaybını önler!

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber doğalgazın bugüne kadar yanlış kullanıldığını belirterek, "Neredeyse her eve bir kombi takıldı. Ancak kombi yerine merkezi sistemle ısınma olmalı ve bu daha tasarruflu olur" dedi



AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise rüzgarın da doğal bir kaynak olduğunu belirterek, bundan yararlanılması gerektiğini söyledi.

Berber, madencilikte demiryolu tekelinin ortadan kaldırılması ve madencilik sahalarına lojistik destek verilmesini istedi. Doğalgazın bugüne kadar yanlış kullanıldığını belirten Berber, "Neredeyse her eve bir kombi takıldı. Ancak kombi yerine merkezi sistemle ısınma olmalı ve bu daha tasarruflu olur" dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, elektrik ve doğalgaza 2007den beri yaklaşık yüzde 90 zam yapılırken, aynı dönemde TÜFEdeki artışın yüzde 40 olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor. Bütçe üzerindeki konuşmasında Kalaycı, elektrik ve doğalgaza yapılan zamları gündeme getirdi.

Elektrik ve doğalgaza 2007 yılından bugüne kadar yapılan zamların yüzde 90lar civarında olduğunu ifade eden Kalaycı, aynı dönemde TÜFEdeki artışın ise yaklaşık yüzde 40 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Kalaycı, "Bu kadar yüksek zammın nedeni nedir" diye sordu.

Kalaycı, "Adeta bir soygun düzeni. Sayaç okuma bedeli, KDV, TRT payı, kayıp kaçak bedeli... Her şeyi vatandaşa yükledik. Aynı apartmanda farklı dairelerden farklı elektrik ücretleri alınıyor" dedi. Kalaycı, dağıtım şirketlerine, kayıp kaçak bedelleri vatandaşa ödettirilerek "kıyak geçildiğini" iddia etti.

MHPli Kalaycı, doğalgazda "al ya da öde" uygulamasının yanlış olduğunu kaydederek, 2009-2010-2011 yıllarında "al ya da öde" kapsamında ödenen tutarın ne kadar olduğunu sordu.

"BORLA İLGİLİ ÜRÜLER YAYGINLAŞTIRILSIN"

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Türkiyenin, dünyanın yüzde 90 rezervine sahip olduğu bor madenini iyi kullanması gerektiğini söyledi.

Borla ilgili ürünlerin yaygınlaştırılması, çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Gümüş, "Bor ham olarak satılmamalı, işlenmesi gerekmektedir" dedi.

Gümüş, borun insan sağlığı açısından tehlikeli olmadığını söyledi. "borun üzerinde dünyaya gelen bir milletvekiliyim" diyen Gümüş, Balıkesirin Bigadiç Ovasında bor madenleri olduğunu kaydetti. Gümüş, "Ovanın üzerinde kocaman bor dağı var. Bor madeninin çıktığı yerdeki köylerde üretim bitmiş gibi. Bunun nedeni de bor tozları. Bigadiç Ovası ileride kaybedilmek üzeredir" diye konuştu.

"DOĞALGAZDA BİR ÜLKEYE BAĞIMLIYIZ"

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilginin, rüzgar enerjisiyle taçlandığını, bu konuda EPDKya ciddi talepler geldiğini, ancak güneş enerjisinde bunun görülmediğini söyledi. Sarı, güneş enerjisine yönelik teşviklerin artırılmasını ya da yeni teşvik sistemi getirilmesini önerdi.

Sarı, Türkiyenin doğalgazda dışa, dışarıda da bir ülkeye bağımlı olduğunu belirterek, bunun, enerji arz güvenliği açısından sakıncalarına işaret etti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, enerji piyasasında düzenleme ihtiyacı varsa, buna bir an önce başlamaları gerektiğini belirtti. Günal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızdan enerji alanında brifing talep etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, lüle taşıyla ilgili teşvik ve destek verilmesini, eğitim çalışması yapılmasını istedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, nükleer santral inşaatına başlanması gerektiğini söyledi.

"SAYAÇ OKUMA BEDELİ NE DEMEK"

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da elektrik fiyatlarının yüksek olduğunu kastederek, "Türkiyenin pahalı enerjisini satıyorsun. Sayaç okuma bedeli alıyorsun. Sayaç okuma bedeli ne demek Görevini yapıyorsun, bunun bedeli mi olur" dedi.

Kayıp kaçak cezasını vatandaşlara yüklemeyi onursuzluk olarak nitelendiren Aslanoğlu, "Namuslu ve namussuz vatandaşı ayırmamız gerekir" diye konuştu.

CHPli Aslanoğlu, insan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek yüksek gerilim hatlarının yer altına alınıp alınamayacağını sordu.
        AA


Geri Dön