Binalarda nitelikli malzeme hayat kurtarıyor!
2020'de İzmir ve Elazığ depremleri başta olmak üzere birçok deprem yaşandı. Deprem gerçeği karşısında alınması gereken önlemlerin başında da yapı kalitesinin yanı sıra nitelikli binaların inşa edilmesi geliyor.
Türkiye coğrafi özellikleri açısından deprem kuşağında olan bir ülke. Bu gerçek karşısında acil alınması gereken önlemler arasında birinci sırada, depreme karşı istenen performans seviyesini karşılayamayan binaların mümkün olduğunca yapısal olarak güçlendirilmesi ve nitelikli binaların fazlalaşması var. Ayrıca binayı yapanlar kadar içinde oturan ya da oturacak olan kişilerin de yapıyı ayakta tutan yapısal elemanlar hakkında bilinçli olması gerekli.
"Binalarda sağlamlık için nitelikli malzeme çok önemli"
Hayatımızın her anında doğal afet ile karşılaşacağımızın bilinciyle hareket etmemiz gerektiğini dile getiren Baumit Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer,"Büyük çaplı can ve mal kaybına sebep olan ve ne zaman meydana geleceği bilinmeyen doğal afetler; yeryüzünün her yerinde gerçekleşebiliyor. Yaşanan doğal afetlerin yanı sıra yağmur, rüzgar ve fırtınalar da yapılarımıza ve taşıyıcı yapı bileşenlerimize zarar verebiliyor. Binalarda yıllar içerisinde oluşan bu hasarlar, bir süre sonra ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Baumit olarak yüksek kalitede ve standartlara sahip; Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri, Sıvalar, Zemin Sistemleri, Karo Yapıştırıcıları ve Örgü Harçları olmak üzere beş ana grupta ürünlerimizle yapıların dayanıklılıklarını ve dirençlerini artırmak için çalışıyoruz. Değişken ve zorlu hava koşullarına karşı 25 yıllık yaşlandırma testlerinden geçirilen nitelikli ürünlerimizi yapı sektörü ile buluşturuyoruz." diye konuştu.
Binaları yaşlandıran en önemli faktör korozyon
Yaşam alanlarını dış etkilerden korumak için doğru şekilde tasarlanarak inşa edilmesi gerektiğine değinen Dinçer, sözlerine şu şekilde devam etti; "Bir binayı olağan dışı hava olaylarından korumak için dış cephe ısı yalıtımı yapmak gerekir. Isı yalıtımı yapıları ısı farklılıklarından koruma, genleşme büzülmeyi azaltma dolayısıyla taşıyıcı elemanların korozyondan korunmasına katkı sağlar. Yapıların korozyondan korunmaması deprem sırasında olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz ki, binalarda kullanılan nitelikli malzeme hayat kurtarır!"
Türkiye'deki binaların yüzde 65.22'si 2000'den önce yapıldı!