Binalarda su yalıtımı deprem riskini azaltıyor!
Canpa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, " Su yalıtımsız binalar, depremde yer bir olup can alıyor. Su yalıtımı yapılmış olsaydı, Marmara depreminde yıkılan binaların yüzde 64'ü ayakta kalacaktı" dedi..
BİNALARDA su yalıtımı yapılarak, deprem gibi afetierde can kayıplarının yüksek oranda, önlenebilir. Uzmanlar, deprem riski bulunan gelişmiş ülkelerde, su yalıtımı yasal olarak zorunlu tutulurken, yüz ölçümünün yüzde 92'si deprem kuşağında olan Türkiye'de böyle bir zorunluluğun bulunmamasının afetlerde yıkım riskini artırdığını ifade ediyor. Isı ve su yalıtımı sektörünün önde gelen firmalarından Canpa Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, depremden korkmadan yaşamak isteyenler binalarında su yalıtımı olup olmadığına bakmalarını istedi. Sonrasında yetkili bayiden yardım almasını önerdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK ÖNEMLİ
Yalıtım yapılmayan binalarda, yağmur ve yeraltı sularının binanın temeline sızarak, taşıyıcı betonlardaki demire ulaşarak korozyona neden olduğunu vurgulayan Özcan, "Korozyona uğrayan, paslanan demir de en ufak bir sarsıntıda adeta toz haline geliyor. Yaşadığımız depremlerde binaların çoğu böyle yerle bir oldu. Yani, yıkılma temelden başlıyor. Temelinde su yalıtımı olmayan apartmanlarda yaşayan » ' »m , , m milyonlarca insan var. Şu anda 'dikey mezarlarda' yaşıyoruz" diye konuştu.
ISI YALITIMI YAPTIRIN
Kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu belirten Özcan, "Devlet bu konuda önemli adımlar attı. TOKİ ve yeni yapılan kentsel dönüşüm projelerinde su yalıtımı yapılıyor. Kentsel dönüşümün önemli amaçlarından biri, su yalıtımı olmayan binaları yenilemek ve ölümleri engellemek. Diğer bir amaç da enerji kaybı çok yüksek olan ülkemizde, enerji ithalatım azaltmak için ısı yalıtımı yaptırtmak" ifadesini kullandı.
Akşam Ankara