Köşe yazıları

Binalardaki dükkanlar daireye çevrilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras paylaşımını ve kardeşler arasındaki miras anlaşmazlığının nasıl çözüleceğini kaleme aldı. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras paylaşımını ve kardeşler arasındaki miras anlaşmazlığının nasıl çözüleceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "2015 yılında 12 daire ve bir dükkandan oluşan bir apartmandan daire aldım. Dükkan ve apartman girişi binanın farklı cephelerinde. Ben evimi kiraya verdim. 2017 yılında ikinci katta bulunan dubleks dairelerden biri, teras balkon kapatılarak iki daireye dönüştürülmüş. Bu iş yapılırken ilçe belediye başkanlığına bildirilmesine rağmen belediye başkanlığı buna göz yummuş.

2019 yılında ben de bu apartmanda yaşamaya başladım. Bir gün yöneticimiz apartman dışından çatıya giden ve antenlere bağlanan bir kablo görüyor ve dükkanın üst katının iki daireye çevrilerek satıldığını ve kiraya verildiğini öğreniyor. Durumu mülk sahiplerine bildirdi. Şimdi apartmanımız 15 daireden oluşuyor. Dükkanlar mesken olabilir mi? Dükkan bölümünde apartmana ait 5 metrekarelik su deposu alanı var planda. Dükkan sahibi buraya da el koyabilir mi?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucumun binasında problem bir değil, iki değil daha çok ama ben bu kadarını özetleyebildim. Şimdi; balkonlar kapatılarak yeni daire ihdas edilmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Her bina ancak tasdikli projesine göre inşa edilir ve öyle muhafaza edilebilir. Balkonlar kapatılamaz ama bir bağımsız bölüm içinde odaların birleştirilmesi veya büyük alanların bölünmesi mümkün. Yeter ki taşıyıcı elemanlara zarar verilmesin.

Fakat iki daire ihdas ederek ortak alana bir giriş kapısı açılması mümkün değil. Yani bağımsız bölüm içinde bazı değişiklik mümkün ama ortak alanlara taşmamak kaydı ile.

*****

Dükkanlar meskene çevrilebilir mi? Okuyucumun anlattığı şartlarda hayır çevrilemez. Meskenler nasıl ki işyerine dönüştürülmez ise dükkanlar da meskene çevrilmez. Çevrilmesi için proje değişikliği gerekir. Tadilat projesi yapılır, bunu bütün bağımsız bölüm malikleri imzalar, belediye de tasdik ederse o zaman olur. Aksi halde olmaz.

Dolayısı ile okuyucumun binası 12 mesken 1 dükkan yani toplam 13 bağımsız bölüm iken anlattığı şekilde 15 bağımsız bölüm olmaz. Ortak alan olan su deposunun işgali de yasaya aykırıdır. Ortak alan ve tesisler işgal edilemez, bir kimseye tahsis edilemez. Bu anlattığım her olay için dava açarak eski hale getirme talebinde bulunulur ve yapılacak bilirkişi incelemesi sonucu anlatılan olayların gerçek olduğu tespit edilirse, mahkemece eski hale getirme kararı verilir.

Kardeşlerin miras paylaşımı nasıl yapılmalı?