Sektörel

Binaların yangından korunmasına ilişkin mevzuatta iyileştirmeler!

evre ve Şehircilik Bakanlığı, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği, sektördeki tecrübe ve teknolojik gelişmelere cevap verebilecek şekilde revize ediyor

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilk kez 2002 yılında yayınlanan ve daha sonra 2009 yılında yenilenen Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği, sektördeki tecrübe ve teknolojik gelişmelere cevap verebilecek şekilde revize ediyor.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde 72'si ithalata dayanırken, bu tüketimin yüzde 37'si binalarda gerçekleşiyor. Bu enerjinin, yüzde 80'i ise ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketiliyor. Bu nedenle yalıtım uygulamalarının, gelişen teknolojik uygulamalar ile Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülkeleri normlarına bir adım daha yakınlaşmasını sağlamak, beklenen faydayı sağlayacak şekilde nitelikli olarak yapılmasını temin etmek, mevzuatlar arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla yönetmelik hazırlandı.


Yönetmelik değişikliğinde, can ve mal güvenliği ön planda tutularak, Almanya'da konuyla ilgili standartların hazırlamasında görev yapan yetkin uzmanlar davet edildi. Tüm sektörlerin, sivil toplum kuruluşlarının, yangınla ilgili akademisyenlerin katılımıyla çalıştaylar düzenlenirken, yalıtım sistemleri konusunda yapılan deneylerin sonuçları yönetmeliğe taşındı.


Yapılan çalışmalar ile bir taraftan ortalama yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayan ve kendini 2-5 yılda amorti eden, sadece kış aylarında yakıt giderlerini değil, yazın da soğutma giderlerini azaltan bir dış cephe ısı yalıtımı yapılacak, diğer taraftan da mekanlarda rutubetsiz, sağlıklı ve konforlu yaşam ortamı oluşturulacak.


Öte yandan dış cephe yalıtım sistemlerine, yangına dayanıklılık sertifikası zorunluluğu getirilerek özellikle bina cephe yangınlarının oluşumu veya yayılması önlenecek.


Ayrıca, yapılacak değişikliklerde özellikle, düğün salonu ve sinema gibi insanların toplu bulunduğu mekanlardaki tahliyeler için kullanılacak kaçış genişlikleri kapasiteye bağlı olarak yeniden düzenlendi.


Yönetmelikte yapılan yeni düzenleme ile bina taşıyıcı sistemini doğrudan etkileyen, dişli döşeme sistemlerinde kullanılan dolgu malzemeleri için yangına dayanım sertifikası getirilerek yapı güvenliği sağlandı. Bu şekilde malzeme üreticileri yangın dayanımı belgelendirilirken, ürün veya farklı malzeme bileşenlerinden oluşan sistem ürünlerini imal etmesi sağlanarak, tüketici korunmaya çalışıldı.


Diğer taraftan, binalardaki havalandırma kanalları, kaçış yolları, tesisat sistemleri ve asansörler gibi birçok yapı bileşeni ile ilgili güvenliği artırıcı yeni kurallar getirilirken, oksijen azaltma yoluyla, yaşam olmayan kapalı alanlarda yangın oluşumunun engellenmesi teknolojisinin de kullanımına izin veriliyor. Aynı şekilde gerekli tedbirlerin alınması şartıyla, yakıt depolaması olmayan çatı arasına ısıtma merkezi kurulabilmesi sağlanarak yeni teknolojilerin önü açılıyor.


Yeni getirilen tüm bu düzenlemelerle, ülkemizdeki yapı üretim pratiğinin yanı sıra insan davranış biçimleri de göz önüne alındı. Bir taraftan ülkemizdeki teknolojiden yararlanmak hedeflenirken, diğer taraftan da güvenlik ve sürdürülebilir yapılaşma ön planda tutuldu.


AA