Sektörel

Binaların yüzde 90'ında çatı yalıtımı yok!

Türkiye'nin yapı stoğunu yaklaşık 9 milyon bina oluştururken, bunların yüzde 90'ınında çatı yalıtımı bulunmuyor


     Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatıların binalar için pek çok açıdan önemli olduğunu söyledi. 

     Çatıların, yağmur, kar, dolu, don, sıcaklık farkları, kızılötesi ve ultraviyole ışınları, rüzgar ve ses gibi pek çok dış atmosfer koşulunu izole ettiğini belirten Yavuz, böylece hem yapının hem de kullanıcının sağlığını koruduğunu ifade etti. 

     Yavuz, çatının bu görevlerini yerine getirmesi için iyi bir yalıtım sistemine sahip olması gerektiğini vurgulayarak, "Doğru detay ve malzemeyle sistemine uygun projelendirilen ve uzman kişiler tarafından yapılan çatılar, su sızıntılarına, rutubete, küfe, ev içinde kötü kokulara ve hatta romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi insan sağlığını tehdit eden ciddi tehditlere karşı bariyer görevi görüyor" dedi. 

     

     -Yüzde 30 tasarruf mümkün- 

     

     Isınan hava yükseldiği için en çok binaların çatı bölümlerinden enerji kaybı yaşandığına dikkati çeken Yavuz, çatıda yapılacak yalıtımlarla kışın ısınma yazın ise soğutma amacıyla harcanan enerjiden, dolayısıyla faturalardan yüzde 30 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu kaydetti. 

     Yavuz, profesyonel şekilde inşa edilen çatıların, tasarrufun anahtarı olduğunu dile getirerek, çatılarda yalıtım olmadığında binalardaki cephe yalıtımlarından da tam anlamıyla performans sağlanamayacağını vurguladı. 

     Türkiye'de yaklaşık 9 milyon bina bulunduğunu ve bunların yüzde 90'ının çatısının yalıtımsız olduğuna işaret eden Yavuz, "Yalıtım maliyeti, çatının özelliklerine ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak sonrasında sağlanan enerji tasarrufu, yakıt ve elektrik faturalarının düşmesiyle maliyeti geri ödeyen bir yatırımdır" diye konuştu. 

     


AA