Sektörel

Binali Yıldırım: 7 yılda 60 milyarlık kaynak oluşturduk

Yıldırım, özelleştirme, YİD ve lisanslama gibi faaliyetlerden yaklaşık 60 milyar liralık kaynak elde ettiklerini bildirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ulaşım sektöründe 2003'ten bu yana yapılanları Yeni Şafak'a anlattı. Halen 2 bin 352 projenin devam ettiğini bildiren Yıldırım, bugüne kadar 30 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydetti. Yıldırım, özelleştirme, YİD ve lisanslama gibi faaliyetlerden yaklaşık 60 milyar liralık kaynak elde ettiklerini bildirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlığına bağlı 2 bin 352 projenin devam ettiğini belirterek, yaptıkları yatırım tutarının yaklaşık iki katı geliri Hazine'ye aktardıklarını söyledi.
Türkiye'nin en uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yapan ismi Binali Yıldırım, son 7 yıldaki icraatlarını anlattı. Halkın daha rahat bir hayat sürmesi için TCDD, Karayolları Genel Müdürlüğü, DLH, DHMİ'nin başlattığı 2 bin 352 projenin devam ettiğini kaydeden Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı'nın Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile devasa projeleri gerçekleştirdiğini ifade etti.

'KAMU KAYNAĞI KULLANMIYORUZ'

Yıldırım, “Bakanlığımızı kamu kaynağı kullanan Bakanlık olmaktan çıkardık; kamuya kaynak aktaran bir yapıya kavuşturduk. 7 yılda 30 milyar liralık yatırım yaptık. Özelleştirme, YİD ve lisanslama ve benzer faaliyetlerle kamuya 60 milyar liralık kaynak aktardık” dedi. Yıldırım, 7 yılda yapılanları şöyle özetledi: Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun temelini attık. Çalışmalar sürüyor. 2010 yılında hizmete girecek. Böylece tarihi İpek Yolu demir ağlarla yeniden canlanacak. Marmaray'ın hizmete girmesiyle Çin'den yola çıkan bir tren kesintisiz Londra'ya gidebilecek.

'DUBLE YOLDA HEDEF BÜYÜTTÜK'

2002 yılında Türkiye'nin duble yol uzunluğu 6 bin 101 kilometreydi. Bugün itibariyle 15 bin 875 kilometre duble yola ulaştık. Şimdi duble yol yapımında hedef büyüttük. 2009 yılı sonu hedefi 17 bin kilometre, 2011 hedefi ise 22 bin 500 kilometre.

PTT 2008 yılı sonu itibariyle yani 6 yılda kârını 28 kat artırarak 308 milyon liraya yükseltti.

Türksat, 3A uydusunu geçen yıl uzaya gönderdi. Peşinden 4A uydusu için kolları sıvadık. 2011 sonunda uzayda olacak. Türk mühendislerin tasarlayacağı 5A uydusu Türkiye'de üretilecek ve 2014 yılında uzaya gönderilecek. Bilgi teknolojilerinde Türkiye çağ atladı. Bilişim sektörünün pazar büyüklüğünü 10 milyar dolardan 31 milyar dolara çıkardık. 23 milyon olan cep telefonu abone sayısı 70 milyona ulaştı.


Hızlı trenle Ankara-İstanbul arası 2012'de 3 saate inecek

Türkiye'nin en büyük projelerini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Asrın Projesi” olarak bilinen Marmaray'la sadece yerin üstüne değil, denizin altına bile demiryolu yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin yıllardır hayalini kurduğu Hızlı Tren'le bu dönemde tanıştığına işaret eden Yıldırım, Ankara-Eskişehir hattında saatte 250 kilometre hızla giden Yüksek Hızlı Tren'le (YHT) Türkiye'nin Avrupa'da 6'ncı, dünyada 8'inci hızlı tren işletmecisi yapan ülke olarak şampiyonlar ligine girdiğini söyledi. Yıldırım, 2012'de Ankara-İstanbul arasının 3 saate düşeceğini açıkladı. Yıldırım, “Demiryolu yatırımlarına siyasi iktidar değişikliklerinden etkilenmeyecek bir ivme kazandırdık. Halen 1500 kilometre demiryolu inşası devam ediyor” dedi.

'3G'den 2 milyar $ kazandık'

Numara taşıma ile bugüne 8 ayda 4 mil-yon 700 bin vatandaş numarasını değiştirdi. Yeni teknolojileri ülkemize getirirken aynı zamanda kamuya da kaynak oluşturduk. Üçüncü nesil (3G) teknolojisi için lisans ihalesini yaptık. Kamuya yaklaşık 2 milyar lira kaynak aktardık.
Yenişafak