Yeni Şirketler

Binali Yıldırım: Üçüncü havaalanı için arazi bakıyorum

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İstanbul'a üçüncü havaalanı için kolları sıvadı

Birkaç arazi dolaşan bakan, bunları beğenmedi. 4 bin metre uzunluğa sahip pisti olan bir havaalanı için en az 20 bin dönüm arazi gerekli

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a yeni havalimanları yapılacağına yönelik açıklaması üzerine gözler 3. havalimanına çevrildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul için düşünülen 3'üncü havalimanı için yer baktıklarını belirterek, 'Türkiye'nin en büyük havalimanı olacağı için içime sinen bir yer bulamadım' dedi. Uzmanlar, 4 bin metrelik pist kurulması planlanan böyle bir havalimanı için 20 bin dönümlük bir araziye ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti. Atatürk Havalimanı'ndaki rötarlar ciddi sorun olmaya devam ederken, hükümet de 3. havalimanını gündemine aldı. Konuya yönelik olarak AKŞAM'a bilgi veren Bakan Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı harekete geçirdiklerini kaydetti. Yıldırım, burasının Anadolu yakası için yeterli olduğunu ve yeni havalimanına ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

En büyüğü olacak
Yıldırım, 2023'te İstanbul'da bir tanesi 60 milyon yolcu kapasiteli üç havalimanı olmasını hedeflediklerini belirterek, 60 milyon yolcu kapasiteli havalimanının da yeni havalimanı olacağını aktardı. Yıldırım, bu havalimanı için şu anda yer arayışlarının sürdüğünü kaydederken, havalimanının, Türkiye'nin en büyüğü olacağını ifade etti.

A380'ler inebilsin
YENİ havalimanı pistinin 4 bin metre uzunluğunda planlandığı belirtilirken, ancak bu şekilde Airbus A380'lerin iniş yapabileceği kaydedildi. Uzmanlar, bu boyuttaki bir havalimanının ortalama 20 bin dönümlük bir alana kurulması gerektiğini ifade etti.

İçime sinen bir arazi göremedim
BAKAN Yıldırım,  'Uygun bir yer tespit edemedim. Birkaç yere baktık ancak henüz içime sinen bir yer olmadı' dedi. Yıldırım, havalimanı için bayağı büyük bir araziye ihtiyaç duyduklarını kaydederken, teknik özelliklere uygun şartların da sağlanması gerektiğini söyledi ve ekledi; 'Yaklaşma hattının altında olmamalı, manialara uygun olmalı.'

İstanbul'a uzak olmasın istiyoruz
YILDIRIM, 3. havalimanı için bulacakları yerin İstanbul'a uzak olmaması gerektiğini de vurgularken, 'Kentten uzaklaşılması halinde, o bölgede zaten Çorlu Havalimanı var' diye konuştu. Yıldırım, yeri netleştirmeden ihaleye yönelik takvimi ortaya koymayacaklarını ifade ederken, alanın yap-işlet-devret modeliyle inşa edileceğini dile getirdi.
Akşam