22 / 12 / 2024

Binali Yıldırım: Yüksek hızlı tren isteyen bir Türkiye var!

 Binali Yıldırım: Yüksek hızlı tren isteyen bir Türkiye var!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, vatandaşların yüksek hızlı trenin gelişmenin, kalkınmanın, dünyada saygın ülke olmanın vazgeçilmezlerinden biri olduğuna inandığını belirterek, ''Her koşulda yüksek hızlı tren isteyen bir Türkiye



Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek hızlı tren teknolojisi ve işletmeciliğinin bir gelişmişlik ölçütü olduğunu ifade etti. Türkiye'nin on yıllardır özlemle beklediği bu hizmeti önce Ankara-Konya, sonra Ankara-Eskişehir hattında gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Yıldırım, bir yıl sonra Marmaray'ı ve Eskişehir-İstanbul YHT hattını açacaklarını ifade etti. 

     Bunların, söylenmesi kolay ancak yapılması emek isteyen, süre isteyen karınca gibi çalışma isteyen projeler olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti: 

     ''Ankara-Sivas'ın yapımı devam ediyor. Ankara-İzmir ve Bursa yüksek hızlı tren projelerinin bütün süreçleri tamamlandı. Yapımına yakında başlıyoruz. Bütün bunları insanımız da, dünya da görüyor. Son günlerde Türk Yüksek Hızlı Treni dünya gündeminde yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Yüksek Hızlı Tren Kongresi'nden, Avrupa'daki fuarlara bir dizi etkinlikte YHT'den övgü ile bahsediliyor. 

     2023 ve 2035 yılına kadar demiryollarında yol haritamızı hazırladık. 10 bin kilometre yüksek hızlı tren yolu ve 4 bin kilometre konvansiyonel demiryolu yaparak, mevcut ağı iki katından fazlasına çıkaracağız. Dünyada bu ölçekte yüksek hızlı tren yatırımı yapan ve planlayan ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu da doğal olarak dünyanın ilgisini çekiyor.'' 

     

     -''Yüksek hız semineri bu hafta Ankara'da yapılacak''- 

     

     Yüksek hızlı tren konusunda dünyada dikkatle izlenen bir Türkiye tecrübesi oluştuğunu ifade eden Bakan Yıldırım, ''Önceden UIC diye bilinen Dünya Demiryolları Birliği'nde Türkiye'nin esamesi okunmuyordu. Şimdi Türkiye birliğin yönetiminde, alınan kararlarda etkin oluyor'' diye konuştu. 

     Yıldırım, Türkiye'de bölgesel ve küresel ölçekte demiryolu eğitimi verecek olan Orta Doğu Ülkeleri Eğitim Merkezi'nin Eskişehir'de bu yıl açıldığını ve eğitimlere başladığını belirterek, bunun yanında UIC ile ortaklaşa düzenlenecek ''yüksek hız semineri''nin bu hafta Ankara'da yapılacağını kaydetti. Seminerde, yüksek hızlı tren işleten ülkelerin deneyimi ile Türkiye'nin deneyiminin her yönüyle masaya yatırılacağını kaydeden Yıldırım, ''Sonuçlar sadece ülkemizin değil, dünyanın kazanımı olacak'' dedi. 

     

     -''Artık her il, ilçe yüksek hızlı tren istiyor''- 

     

     Türk insanının sadece demiryollarına değil, ülkesine ve geleceğine bakışının değiştiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, başka ülkelerin hızlı trenlerine imrenerek binenlerin, bugün aynı teknolojinin, aynı konforun, aynı hızın daha iyisini, daha ilerisini kendi ülkesinde görünce gurur duyduğunu söyledi. 

     Artık her ilin yüksek hızlı tren istediğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: 

     ''Önceden nereye gitsem karayolu isteniyordu. Şimdi nereye gitsem 'yüksek hızlı tren bizim ile, bizim ilçeye ne zaman gelecek' sorusuyla karşılaşıyorum. Bu talebin oluşması bizim sorumluluğumuzu daha da artırıyor. Bir de oluşan talebin geleceğe dönük tarafı var. Hükümetimiz demiryolu politikasını hükümetler değişse bile değişmeyecek bir noktaya getirdi. Artık bundan sonra demiryollarını ihmal etmeye kimse cesaret edemez.'' 

     

     -''Vatandaş YHT ile gurur duyuyor''- 

     

     Vatandaşların taleplerinin ne kadar karşılandığının tespiti için dönem dönem kamuoyu araştırması yaptıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, en son yaptırdıkları kamuoyu araştırmasında ilginç sonuçların ortaya çıktığını kaydetti. 

     Araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 80'inin maliyeti ne olursa olsun yüksek hızlı tren hatlarının yapımına devam edilmesini istediğini belirten Yıldırım, hızlı trenin Türkiye'yi gelişmiş ülkeler ligine yükselttiğine inananların oranının ise yüzde 65'i bulduğuna dikkati çekti. Ankete katılanların yüzde 77'sinin yüksek hızlı treni hükümetin ve devletin başarısı olarak gördüğüne işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti: 

     ''Yüksek hızlı trenin kendi şehrini ekonomik, ticari, turizm gibi yönlerden geliştireceğine inanların oranı yüzde 80'i bulurken, yüzde 90'ı ise yüksek hızlı trenle gurur duyduğunu ifade ediyor. 

     Bu sonuçların gösterdiği bir şey var ki, o da şudur; insanımızın yüksek hızlı trenin gelişmenin, kalkınmanın, dünyada saygın ülke olmanın vazgeçilmezlerinden biri olduğuna inanıyor. Bu algı, bu beklenti bizim için daha iyi hizmet, daha çok çalışma demek. Her koşulda yüksek hızlı tren isteyen bir Türkiye var. İnsanımız alabildiğine yeniliğe açık. Yüksek hızlı trenin toplumsal ölçekte kısa sürede benimsenmesi, buna yönelik taleplerin oluşması ayrıca incelenmesi gereken bir örnek. Tabii, bir de bunun uzun vadeli, dönemsel demografik hareketlere, kentleşme ve göç eğilimlerinin değişmesine yönelik sonuçları var.'' 

AA


Geri Dön