Kripto Paralar

Binance’dan Rusya değerlendirmesi: Yaptırımlar kripto paralarla mı atlatılacak?

Rusya, Ukrayna’ya gerçekleştirdiği askeri harekat sebebiyle sert ekonomik yaptırımlarla karşılaşırken, kripto dünyasından konuya ilişkin ilk değerlendirme yapıldı.  Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov tarafından dün gerçekleştirilen açıklamada, dikkat çeken bir istekte bulundu, buna göre Fedorov, büyük kripto para platformlarından Rus vatandaşların dijital cüzdanlarına blok koyulmasını talep etmişti

Dünyanın işlem hacmi açısından en büyük kripto para borsası olarak belirtilen Binance'tan, yaptırıma hedef olan Rus müşterilerinin hesaplarını işleme kapatılacağı ancak, Rus vatandaşların tümünün hesaplarını dondurulmayacağı duyuruldu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov tarafından dün gerçekleştirilen açıklamada, dikkat çeken bir istekte bulundu, buna göre Fedorov, büyük kripto para platformlarından Rus vatandaşların dijital cüzdanlarına blok koyulmasını talep etmişti.

Sözcü'de yer alan habere göre; Rusya'nın Binance için oldukça geniş ve büyük bir pazar olduğu ifade edilirken; Binance’in Rusça Telegram kanalına 113 binden fazla kişinin üye olduğu belirlendi.

Binance, 2019 yılından bu güne dijital ödeme şirketi olan Advcash aracılığıyla müşterileri için ruble mevduatı yatırma ve çekme imkanı sunuyor.



 

BİNANCE’DAN AÇIKLAMA

Binance sözcüsünden Reuters’a gerçekleştirilen duyuruda, “Milyonlarca masum kullanıcının hesabını tek taraflı olarak dondurmayacağız. Kriptonun amacı dünya genelindeki insanlara daha geniş bir finansal özgürlük sunmaktır” açıklamasına yer verildi.

Binance tarafından dün Ukrayna’ya 10 milyon dolar tutarında insani yardım yapılacağı belirtilmişti. Aynı zamanda Ukrayna, savunmasını finanse etmek amacıyla kripto para aracılığıyla bağış alıyor.

Batı tarafından Rusya’nın küresel finansal sistemden dışlanmasına sebebiyle hayata geçirilen yaptırımlarının ardından kripto paraların bir seçenek şekline gelip gelemeyeceği gündeme gelmişti.

Geçten hafta sonu ABD ve AB, Rus bankalarının dünya piyasalarında havale gerçekleştirmesini ve finansal işlemde bulunmasına engel olmak amacıyla “SWIFT /BIC” sistemine dahil olmamasına karar verdi. Ek olarak Rusya Merkez Bankası'nın ve Rus oligarkların yurt dışındaki finansal varlıklarının da dondurulması kararı alındı. 

KRİPTO YAPTIRIMLARI DELEBİLİR Mİ?

Bir ülkenin SWIFT kapsamının dışına alınması, kilit bankaların global finansal sistemden oldukça kopacağını işaret ediyor. Moskova’nın SWIFT’den dışlanmasının ardından Rus bankaları, diğer ülkelerde bulunan bankalarla güvenli olarak iletişim kurabilmek amacıyla alternatif seçeneklere yönelecek. Bu seçeneklerden bazıları Ruslar tarafından kurulan ödeme sistemi.

Fakat bu ödeme sistemlerine ek olarak batılı güçler yaptırımların kripto aracılığıyla delinebileceği tedirginliğini yaşıyor. Analistler tarafından ise kripto paranın merkezi olmayan yapısının dijital varlıkları tamamen kesmeyi zor hale getireceği savunuluyor.

 

RUSYA’DA KRİPTO ÇOK YAYGIN

Merkezi Londra'da olan bir risk danışmanlık şirketi AnotherDay yöneticisi Marlon Pinto da bankacılıktaki  güvensizlikten dolayı kriptoların Rusya’daki finansal sistemde yer alan payının diğer pek çok ülkeden daha büyük olduğuna dikkat çekti.

Bir Rus hükümeti raporunda belirtilenler kapsamında, Rus vatandaşlarının açtığı 12 milyonu aşkın kripto para cüzdanı bulunduğu ve ülke genelindeki kripto para hacminin de 23 milyar dolar seviyesinde olduğu tespit edildi.

Blok zincir analiz firması Elliptic’in verilerine göre, küresel finans piyasalarına erişimine kısıtlama getiren Amerika Birleşik Devletleri'nin katı yaptırımlarıyla karşılaşan İran, yaptırımların atlatılması amacıyla kripto para madenciliğini ön plana çıkardı. Bunların yanı sıra, küresel finansal güçlerin yaptırımlarıyla karşı karşıya akalan diğer ülkelerden Kuzey Kore, Venezuela gibi yerlerde de kripto teknolojisinin yoğun olarak kullanıldığı öngörülüyor.

Yine de mevcut küresel bankacılık sisteminde yer alan Rus işlemlerinin büyüklüğü dikkate alındığında finansal sistemde kullanılan kripto paraların payının şu an için yetersiz olduğu belirleniyor. Bu payda ne oranda bir yükseliş olacağı ise kesin belirtilemiyor. 

Diğer taraftan, Binance, yaptırımların odağı olan Rus müşterilerinin hesabını işleme kapatacağına ancak Rus vatandaşların hepsinin hesaplarını dondurmayacağının altını çizdi.

Bitcoin atağa geçti! 41 bin doları gördü!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Bitcoin'de zaman daralıyor! Dikkat! Dip geliyor mu?

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa...

Erken emeklilik için SGK'dan yeni formül açıklandı! İşte ayrıntılar...

Elektrik faturalarında yeni tarife! 32 milyon aboneyi kapsıyor!

Doğalgaza yüzde 18 zam geldi! İşte yeni tarife tablosu!