Genel

Binanın hasarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bina hasar tespit raporu nereden alınır?

Depreme karşı tedbir almak isteyenler kişiler, binalarını kontrol ettirmeye başladı. Eğer binanızın hasarlı olduğunu düşünüyorsanız, işte izlemeniz gereken yola dair detaylar!İşte bu ve benzeri sorulan soruların araştırılan yanıtları…

Binanın hasarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bina hasar tespit raporu nereden alınır? bu ve benzeri soruları Kahramanmaraş depremlerinden sonra vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır. İşte bu ve benzeri sorulan soruların araştırılan yanıtları…

BİNANIN HASARLI OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bina hasar tespitini gerçekleştirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kurum ve kuruluşlara tapu ve kimlik fotokopiniz ile beraber başvuru yapmanız gerekir. İnceleme neticesinde riskli olduğu belirlenen binalar, 10 iş günü içerisinde Altyapı Kentsel Dönüşüm il Müdürlüğü'ne ve Tapu Müdürlüğü'ne yazılı olarak bildirilir.

BİNA HASAR TESPİT RAPORU NEREDEN ALINIR?

Riskli yapı olduğu açıklanan binaların raporları, incelemeyi gerçekleştiren yetkili kurum ya da kuruluşlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, riskli yapı tespiti raporunu inceler, hatalı bir durum var ise rapor yetkili kuruluşa geri verilir.

BİNA ÇATLAKLAR VAR NEREYE BİLDİRİLİR?

Kolon ve kirişlerde meydana gelen çatlakların kontrol edilmesi öncelikle önem taşımaktadır. Eğer şüphelenilen bir durum söz konusu ise DASK tarafından hasar tespit çalışması yapılabilir böyle bir talepte bulunulabilir. Bu konuda çok daha fazla endişesi varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kurumlar tarafından riskli yapı tespiti kolaylıkla yapılabilir.

HANGİ ÇATLAKLAR TEHLİKE ARZ EDİYOR?

Eğer yaşadığınız binada çatlaklar mevcut ise bu çatlaklar iyi incelenmelidir. Bilhassa bodrum katlarında oluşan çatlaklar tehlikeli arz edebilir. Ancak kolonların üstünde bulunan sıva çatlağı yanıltıcı da olabilir. Böyle bir durumda yapılacak en doğru işlem, sıvanın kazılma işlemi yapılarak, kolon üzerinde bir çatlak olup olmadığının kontrol edilmesidir.

HASARLI BİNA İHBARI NEREYE YAPILIR?

Bir binanın riskli bina olduğunu düşünüyorsanız, riskli bina ihbarı için Bakanlık tarafından bir telefon hattı oluşturulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181'e konu hakkında her türlü görüşünüzü bildirebilir ve sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Bina tespitinin kim yaptığı da sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bina hasar tespitine dair çalışmaları devlete bağlı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.