Binanın müteahhite verilmesi kararı nasıl alınır?
Oturduğu yapının riskli olduğunu düşünen ve bu nedenle yapıyı yenilemek isteyen malikler, müteahhit ile kat karşılığı anlaşma yapabiliyor. Peki, binanın müteahhite verilmesi kararı nasıl alınır? Oybirliği gerekir mi?
Binanın müteahhite verilmesi kararı nasıl alınır?
Oturduğu yapının riskli olduğunu düşünen ve bu nedenle yapıyı yenilemek isteyen malikler, müteahhit ile kat karşılığı anlaşma yapabiliyor. Peki, binanın müteahhite verilmesi kararı almak için oybirliği mi gerekir yoksa oyçokluğu yeterli midir?
Normalde binanın müteahhite verilmesi için kat maliklerinin tamamının izni olması gerekiyor. Ancak yeni yasa olan kentsel dönüşüm kanununda sadece riskli değil ekonomik ömürünü tamamlamış ibaresi de bulunuyor. Bu nedenle malikler 2/3 çoğunluk kararı alıp aynı zamanda risk raporu almaları halinde binayı müteahhite verebiliyor.
Müteahhit seçerken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde, kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen vatandaşlar mağdur olabiliyor.
İlk olarak seçtiğiniz müteahhitin güvenilir olması önem taşıyor. Güvenmediğiniz bir müteahhite evinizi emanet etmemenizde fayda bulunuyor.
Ayrıca, mutlaka bakılması gereken bir diğer husus ise bakanlıktan alınmış lisans belgesinin olup olmadığıdır. Müteahhitin, Bakanlıktan onaylı lisans belgesi bulunmuyorsa, kentsel dönüşüm kapsamında yapı inşa edemiyor. Ayrıca; Bu işi yapılabilecek ipve ekipmanı varmı?
Daha önce hiç benzer iş yapmış mı?
Müteahhitin finansal durumu nedir?
Gibi sorular, kentsel dönüşümden faydalanacak vatandaşın mağdur olmaması için araştırması gereken hususlar olarak karşımıza çıkıyor.
Risk tespiti yaptırılacak bina maksimum kaç katlı olmalıdır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com