Binanın yıkılıp yeniden yapılması için oybirliği gerekiyor mu?
Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında riskli olarak ilan edilen yapılar maliklerin kararına bakılmaksızın yıkılıyor. Peki, riskli olmayan bir binanın yıkılıp yeniden yapılması için oybirliği gerekiyor mu?
Binanın yıkılıp yeniden yapılması için oybirliği gerekiyor mu?
Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında yapılan riskli yapı tespitlerine karşı malikler veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde, binanın bulunduğu ildeki çevre ve şehircilik il müdürlüğüne verilecek bir dilekçe ile itiraz etme hakkına sahip.
Bu itirazları dördü üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyesi ve üçü de Bakanlık personeli olmak üzere, yedi kişiden teşkil olunan teknik heyetler inceleyecektir.
İnceleme neticesinde riskli bina raporu kesinleşir ise, bu binanın yıkılması gerekmekte olup, yıkım konusunda maliklerce herhangi bir karar alınmasına veya anlaşma sağlanmasına gerek yoktur.
Peki, riskli alanda yer almayan ya da riskli yapı ilan edilmeyen bir binanın yıkılıp yeniden yapılması için oybirliği gerekiyor mu?
Kat Mülkiyeti Kanununa göre riskli alanda yer almayan ya da riskli yapı ilan edilmeyen bir binanın yıkılıp yeniden yapılabilmesi için kat malikleri arasında oybirliğinin sağlanması gerekiyor.
Bir diğer ifade ile; binanın yıkılıp yeniden yapılabilması için tüm kat maliklerinin onay vermiş olması gerekiyor.
Söz konusu muvafakat kat malikleri kurulu toplantısında alınacak karar ile veriliyor. Kat maliklerinden biri bu onayı vermezse anayapının yıkılıp yeniden inşaası mümkün olmuyor.