Genel

Binanız depreme dayanıklı mı?

Türkiye'de son zamanlarda meydana gelen depremler, binaların dayanıklı olup olmadığını gündeme getirdi. Bina dayanıklığını ölçen deprem testini yapan firmalara talep yağıyor...

Elazığ’da yaşanan 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında herkes yaşadığı binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını araştırıyor. Posta gazetesinden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, depremin yaşandığı günden bu yana deprem testi yapan firmalara olan talep arttı. 

2 farklı yönetmelik

Deprem testi yapan firmalar günde 3-4 talep alırken son günlerde bu rakam binlere ulaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı bir firmanın yetkilisi Mustafa Öz’ün verdiği bilgiye göre, fiyatlar ise bilgi amaçlı hızlı testlerde 750 TL'den, orta testlerde 3 bin TL'den, kapsamlı testlerde kat başına 4 bin TL'den başlıyor. Ülkemizde geçerli olan ancak kullanım amaçları farklı olan iki adet deprem performans değerlendirmesi yapan yönetmelik de mevcut.

Yıkılması zorunlu

10 kat ya da 30 metreyi geçen binalar Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne tabi tutuluyor. Diğer binalar için 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın riskli yapı tespiti şartları uygulanabiliyor. Bu yöntem tercih edilirse ve bina riskli çıkarsa yıkılması zorunlu tutuluyor.

Hızlı, orta, kapsamlı

‘Deprem testleri’ hızlı, orta ve kapsamlı testler olarak üç kategoriye ayrılıyor. Hızlı testte, eğer binada hasar, çatlak varsa bina mühendislerce gözlemlenerek genel amaçlı bilgi aktarılıyor. Zemin etüdü yapılmıyor. Orta testte, yapının zemin katından karot alınarak yapının beton dayanımı incelemeye alınıyor. Kapsamlı testte ise binanın her katındaki kolon ve kirişlerden karot alınıyor, talep edilirse zemin etüdleri de yapılıyor.

Her ilden talep

Online hizmet platformu Armut.com’un verilerine göre, Elazığ depreminden sonra şu gelişmeler oldu:

-Ocakta deprem testi talepleri aralık ayına göre yüzde 962 artış gösterdi.

-En çok talep geçtiğimiz haftalarda depremi hisseden İstanbul’dan gelirken, İzmir, Ankara, Bursa sıralamada İstanbul’u takip etti.

-İlçeler arasındaysa İstanbul Küçükçekmece en çok talebin geldiği ilçe oldu.

-Talep detaylarında 5 katlı apartmanlar ön plana çıkıyor.

-Armut.com üzerinden deprem testlerine yönelik verilen en düşük fiyat 1.000 lira olarak belirtiliyor.

-En yüksek fiyat teklifi de 17 bin lira olarak görülüyor. Ortalama fiyat ise yaklaşık 5.000 lira civarında seyrediyor.

Riskli bina nasıl anlaşılır?

2000 yılından önce yapılmış bir binanın riskli olma ihtimali yüksek.

Hazır beton kullanılmamışsa,

Beton dayanımı C10 ve daha azsa,

Bodrum katında rutubet; kolon, kiriş demirlerde paslanma varsa,

Kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa,

Taşıyıcı kolon ve kirişler kesilmişse binanız riskli olabilir.

Deprem öncesi önlem almak hayat kurtarır!