28 / 04 / 2024

Binanızın kimliği fazla enerji tüketimini ele verecek

Binanızın kimliği fazla enerji tüketimini ele verecek

Kışın ısıtma, yazın ise soğutma amacıyla harcanan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf sağlayan, böylece ekonomik, sağlıklı, konforlu ve çevre dostu yaşam alanları yaratan ısı yalıtımını uygulamak gittikçe kolaylaşıyor



Bazı bankaların uygulamaya başladığı "Eko Yalıtım Kredileri", konutlarına ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlere finansman konusunda çeşitli avantajlar sunuyor. Sektör ise bu tarz uygulamaların yaygınlaşması, ancak kredi faizlerinin de düşmesi gerektiği görüşünde...

Isı yalıtımının öneminin geç de olsa anlaşılmaya başlandığını söyleyen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, şu an bazı bankaların yürüttüğü enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı yatırımlarına yönelik kredi uygulamalarını değerlendirdi. Örneğin Şekerbank, 48 aya varan vadelerle bireysel tüketicilere yalıtımlı camlar, çatı ve duvarlarda ısı yalıtımı uygulamaları için kredi veriyor. Üstelik tüketiciler hiçbir dosya ve işlem masrafı ödemiyor. Bu vadelerin tüketiciler için oldukça cazip olduğunu belirten Ulu, vade süresine göre yüzde 0 ila 0,99 arasında değişen faiz oranlarının mümkün olduğu kadar düşük tutulması gerektiği yorumunda bulundu. Ulu, zaman içinde devlet desteğiyle maksimum 0 ila 0.5 aylık faiz oranlı kredi sağlanmasının, uzun vadelerle birleştiğinde tüketicileri çok daha fazla rahatlatacağını söyledi.

Isı yalıtımının binanın yapım aşamasında bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar maliyeti olduğunu ifade eden Ulu, mevcut binalara sonradan mantolama olarak adlandırılan dışarıdan ısı yalıtımı yaptırmanın maliyetinin ise metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL olduğunu belirtti. Bu rakamlardan hareketle mantolamanın bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL'ye mâl olduğunu açıklayan Ulu, örneğin 24 ay vade ile 4 bin TL yalıtım kredisi alan bir tüketicinin ayda 183 TL geri ödemesi olacağını söyledi. Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra ortalama 300 TL olan yakıt faturalarının 150 TL'ye ineceğini hatırlatan Ulu, bu sayede elde edilen 150 TL'lik tasarrufun kredi borcunu ödemek için kullanılabileceğini ve iki yılın sonunda da her yıl faturalarda yüzde 50 tasarruf sağlanmaya devam edileceğini anlattı. Yani ısı yalıtımı, gerek kış gerekse yaz aylarında faturalarda sağlanan ortalama yüzde 50 düşüşle maliyetini birkaç yılda amorti ediyor ve bina ömrü boyunca tasarrufa imkân yaratıyor.

Mantolama uygulamaları çok soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı için evlerine yalıtım yaptırmak isteyenlerin yaz aylarını ve kredi imkânlarını çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Yalıtım yaptıracak tüketiciler, Aralık 2009'da yürürlüğe girecek olan "Enerji Performans Yönetmeliği" gereğince, yeni yapılacak binaların limitli yıllık enerji tüketimi miktarına göre düzenlenecek ve alınması zorunlu olacak "Enerji Kimlik Belgesi" için de şimdiden yatırım yapmış olacak. Çünkü bu tarihten sonra yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenler öncelikle binaların "Enerji Kimlik Belgesi"ne bakacak. Binanızın enerji kimlik belgesinde yer alan miktardan fazla enerji tükettiği belirlenebilecek ve yaz-kış yüksek fatura ödemeyi göze almak istemeyenler bu evleri tercih etmeyecek.

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.


Geri Dön