Ekonomi

Binanızın sağlamlığından ne kadar eminsiniz? Apartman sakinleri toplanıp hemen bu testi yaptırın!

Deprem gerçeği herkesin hayatında. Peki bu gerçeğe karşı neler yapıyorsunuz? Apartman sakinleri hemen bu testi yaptırmalı! İşte detaylar!Binaların sağlamlığı uzman ekipler tarafından 'karot testi' ile kolay bir şekilde ölçülebiliyor

Ülkeyi derinden etkileyen depremlerden sonra şehirlerde binaların depreme dayanıklılığı, vatandaşların gündeminde yer alıyor. Binaların sağlamlığı uzman ekipler tarafından 'karot testi' ile kolay bir şekilde ölçülebiliyor.

İşte, karot testine dair merak edilen bilgiler...

 

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 günü meydana gelen iki büyük depremlerden sonra her vatandaş yaşadığı binanın, apartmanın sağlamlığından emin olmak istiyor. Karot testiyle apartmanızın depreme karşı dayanıklılığını ölçebilirsiniz. Karot testini belediyeler ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetki verdiği kurum ve kuruluşlar çatısı altında yapılmaktadır.

BİNANIZIN SAĞLAMLIĞINI KAROT TESTİ İLE ÖĞRENİN!

Ülkemizdeki aktif olan fay hatlarının üzerine kurulan iller ve ilçelerde yaşayanlar, binalarının dayanıklılığını öğrenmek için belediyelere başvuru yapılıyor. Betonun dayanıklılığı, köklü bir yapı analiz yöntemi olan karot testi ile öğrenilebilir.

KAROT TESTİ NEDİR?

Binanın bütünlüğü, iç ve dış malzemenin sağlamlığıyla ile ilgili önemli sonuçlar karot testi ile ortaya çıkıyor. Bu testte kullanılan karot makineleri, binaya zarar vermeden kritik katlardan numune alınarak, binanın dayanıklılık durumu ölçülüyor.

KAROT TESTİ NASIL YAPILIR?

Binanın taşıyıcı kolonu, duvarlar, kiriş ya da döşemeleri gibi özel alanlardan silindir şekilde alınan numuneler, daha sonra bir dizi sağlamlık testi uygulanılıyor. Uzmanlar tarafından yapılan test sonuçları rapor edilerek, mülk sahibi sorumlu kişiye iletiliyor. Ayrıca karot testi sonucunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da zorunlu olarak bildirilir.

Karot testi sonucunda eğer bina depreme dayanıksız çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına girip, tahliye kararı çıkabiliyor. Diğer yandan riskli olduğu düşünülen veya biten her yeni yapının güvenirliliğinin tespiti için mutlaka karot raporu almak gerekiyor. Binanın beton dayanıklılığı ve demir durumunu da kontrol ediliyor, karot testi, tek başına kapsamlı bir depreme dayanıklılık ölçütü değildir. Binanın bulunduğu zeminle ilişkisi gibi pek çok faktör, binanın depremde göstereceği performansı etkileyebilir. Bilhassa şehirleşmenin ve nüfusun fazla olduğu yerleşim yerlerinde denetim aşamasından geçmeyen yapı olduğu gerçeği düşünülür ise karot testi kendi yaşamınız için önemli bir adımdır.

Altını olanlar tetikte! İslam Memiş altın yatırımcılarının gazını aldı!

Açıklama geldi! Depremzede işçilerinin maaşı ne olacak? İşte detaylar!