Binasını kendisi yenileyen desteklensin!
AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, art arda yaşanan depremler sonrası kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yaptığı değerlendirmede, “Kentsel dönüşümü hızlandırmak adına binasını kendi imkânları ile yaptırmak isteyen mülk sahiplerinden KDV alınmasın" dedi...
AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması kapsamında önerilerde bulundu.
Dünya Gazetesi’nden Barış Sedef'in haberine göre; Ahmet Erkurtoğlu son zamanlarda gündemde olan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Depreme dayanıksız yapıların vatandalar için büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Erkurtoğlu, “Son zamanlarda yaşanan depremler dayanıksız binaların daha fazla gündeme gelmesini sağladı. Bu kapsamda binalarını kendileri yenilemek isteyen mülk sahiplerine de çeşitli destekler verilmeli. Tapu desteği, KDV istisnası bunlardan bazıları” dedi. Verilecek teşviklerin konut sektörüne de ivme kazandıracağının altını çizen Erkurtoğlu, “Bu bağlamda yapılacak hamleler konut sektörüne ivme kazandırırken atıl haldeki binaların daha hızlı bir şekilde dönüşmesini de sağlayacaktır. Bu tarz destekleri devlet eliyle yaygınlaştırırsak kentsel dönüşüm konusunda da önemli girdilerin elde edilmesinin önünü açarız” açıklamasında bulundu.
“Kentsel dönüşüm yatay mimari ile çözülmez”
Deprem toplanma alanlarının fazlalaştırılması, yapılacak konutlarda sosyal alanların ağrılıklı olması için kentsel dönüşümün dikey yapılaşma hususunda yapılması gerektiğine değinen Erkurtoğlu, “Yatay olan konutları dikeye dönüştürdüğünüz zaman sosyal olarak dönüşüm alanlarını da daha fazla yaygınlaştırma imkânını da elde ediyorsunuz. Bu doğrultuda deprem toplanma alanlarının sayısını da artırabilirsiniz” şeklinde konuştu. Ada bazlı birleştirmelerin bazı bölgelerde yapılması gerektiğinin öneminde bahseden Erkurtoğlu, “İstanbul’da nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde ada bazlı parsel birleştirmeleri yapılmalı. Böylece yenilenemeyen istisna binalarla ilgili soru işaretleri de ortadan kaldırılmış olur. Aksi halde eski binaların dönüştürülememesi, çevresinde yapılacak yeni binalar için de büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının dikey yönde gerçekleştirilmesi durumunda yeşil alan konusunda da önemli kazanımların sağlanacağını aktaran Erkurtoğlu şöyle devam etti:
“Yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının kazandırılmasını istiyorsak kentsel dönüşümünü yatay değil dikey yönde olması gerekiyor. Aksi halde ülkemizde betonlaşmış alanlar daha fazla yer kaplamaya başlayacak. Ayrıca yıkılıp yapılamaya elverişli olmayan yapıların transfer sistemi ile mülk sahiplerinin başka bölgelere yönlendirilmesi konusu olumlu karşılanabilir. Daha yaşanabilir ve güvenli alanlara erişebilmek adına kentsel dönüşüm sürecindeki yapılaşmalar dikey yönlü olmalı. Ayrıca kentsel dönüşüm alanlarında kat sınırlaması, yani yatay mimari uygulaması gelirse mevcut binaları dönüşüme gidecek vatandaşların mülkiyet ve şerefiye hakları korunmayacağı için kentsel dönüşümün önü tıkanır.”
Acil dönüşmesi gereken konutların tespit süreci hızlanmalı!
Faiz indirimi konut alıcısını harekete geçirdi!