Emlak Terimleri

Binaya iskan alınmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için, yapı kullanma izni olarak da bilinen iskan izninin belediyeden alınması gerekiyor. Peki, binaya iskan alınmazsa ne olur? İşte yanıtı..

Binaya iskan alınmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için, yapı kullanma izni olarak da bilinen iskan izninin alınması gerekiyor.


İskan raporu; Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu iskan belgesi, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.


Ancak, binaya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması halinde ve kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor. Peki, binaya iskan alınmazsa ne olur?


İskanı alınmamış gayrimenkullere birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi yer alıyor.


Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek gelecek, yeni binalarda iskan yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeyecekler.


Ayrıca, bazı bankalar iskansız yapıya kredi vermiyor. Bu nedenle iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. 


Daire sahibi iskan alabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com