Kent Haberleri

Bingöl'deki binaların risk haritasının çıkarılması gerek!

Bingöl'de özellikle Düzağaç bölgesindeki binaların çoğunun güçlendirme görmüş hasarlı yapılar olduğunu belirten Abdullah Butaku, "Bingöl'de binaların risk haritasının çıkarılarak, hasarlı binaların dönüştürülmesi lazım" dedi.

 Kiğı İlçesi'nde önceki gün yaşanan uyarıldığını ifade eden Butaku, "Ama deprem, Bingöl'ün depreme hazır kimse bunun için bir tedbir almıyor, olup olmadığı konusunu gündeme Mesela Bingöl'de olası bir deprem getirdi. Bingöl Muhtarlar Derneği durumunda çadır kuracak yerimiz yok, Başkanı Abdullah Butaku, hazırlık alanımız yok. Gelen bütün belediye konusunda gerekli çalışmaların yapıl- başkanları, önlerine imar planını koymadığını belirtti. dular, nerede bir boş alan varsa ya sattılar ya betona çevirdiler. Boş bir alan bırakmadılar. 


Yeşil alanların tümü, yeşil alandan çıkarılmış ve imara açılmış. Mahallelerimizde çadır kent kuracak yer yok. Bırakın çadır kent kurmayı vatandaşın sokakta duracağı yeri yok. Her tarafı betona çevirmişler. Vatandaşların bir depremde nereye çadır kuracağı, sadece kağıt üzerinde değil, yerinde alanın belirlenmesi lazım. Kağıt üzerinde her ilin bir planı var ancak belirlenen yerlere bakıldığında ya işgal edilmiş, ya bina yapılmış. Çadır yerlerinin kesinlikle belirlenmesi lazım. " dedi. 


"KIZILAYIN BİR DEPOSU YOK"

Kurumların depreme hazırlık konusunda yeterince çalışmasının olmadığını belirten Butaku, şunları scyledi: "Bingöl deprem bölgesinde ise burada Kızılay'ın deposunun olması lazım. Kızılay'ın deposu yok. Düzağaç'ta yapılan yemekhane dışında Kızılay'ın yeri dahi yok. Afet ve Acil Durum Müdürlü*ğüne baktığımızda, yerleri yok. Olası bir depremde insanları kurtarmaya gidecek ekip orada, malzeme orada ama kaldıkları binanın fiziki yapısı uygun değil. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne büyük ve sağlıklı bir yerin yapılması gerekiyor." 


"DÜZAĞAÇ'TAKİ YAPILARIN YÜZDE 80'İ RİSKLİ"

Düzağaç'taki yapıların yüzde 80'i riskli olduğunu belirten Butaku, Bingöl'de binaların risk haritasının çıkarılması gerektiğini scyledi. 

Butaku, "2003 depreminden sonra birçok binayı alçıyla kapattılar. Hasar görmüş, kolonu kırılmış binalarda alçılarla onarım yapılmış. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 4 yıl önce mahalle muhtarlarını topladı ve dediler ki; 'biz bütün mahallelerde çalışma yapacağız, Bingöl'de bütün binaların risk durumunu çıkaracağız.' Riskli çıkacak binaların dönüşümünün yapılacağı söylendi ancak hiçbir şey yapılmadı, hepsi lafta kaldı. Bir deprem olduğu zaman acaba bu yapıların yüzde kaçı kurtulur. Mesela bugün Karşıyaka'daki yapıların çoğu güçlendirme görmüş, hasarlı yapılardır. 

Bunların dönüşmesi lazım. Bekliyorlar deprem olsun, insanlar ölsün ondan sonra bir şey yapalım. Riskli yapılara yönelik mutlaka çalışma yapılması lazım. 

Buradaki yetkililerin bu konuyla ilgili çalışması lazım ancak bugüne kadar yapılmış somut bir çalışma yok. Her mahallede çadırların kurulacağı bir yerin belirlenmesi lazım. 


"YBO'LAR KONTROLDEN GEÇİRİLMELİ"

Yatılı Bölge Okullarının (YBO) mutlaka kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirten Butaku, "Çeltiksuyu'nda acı bir olay yaşadık. İkinci bir Çeltiksuyu faciasının yaşanmaması için hepsinin deprem açısından kontrolden geçirilmesi lazım ve hasarlı olanların hepsinin yıkılması lazım. Orada bir çocuk öleceğine bina yıkılsın." 


Bingöl Kent Gazetesi



Haber, Haber 12 Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bingöl deprem bölgesinde ise burada Kızılay'ın deposunun olması gerektiğini belirten Butaku, "Kızılay'ın deposu yok. Düzağaç'ta yapılan yemekhane dışında Kızılay'ın yeri dahi yok. 

Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne baktığımızda, yal eri yok. Olası bir depremde insanları kuıtamıaya gidecek ekip orada, malzeme orada ama kaldıkları binanın fiziki yapısı uygun değil. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne büyük ve sağlıklı bir yerin yapılması gerekiyor. Düzağaç'taki yapıların yüzde 80'i riskli. 2003 depreminden sonra birçok binayı alçıyla kapattılar.Hasar görmüş, kolonu kınlmış binalarda alçılarla onarım yapılmış"


"RİSK HARİTASI ÇIKARILSIN"

Bingöl'de binaların ıisk haritasının çıkarılması gerektiğinin altını çizen Butaku, "Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 4 yıl önce mahalle muhtarları topladı ve dediler ki; 'biz bütün mahallelerde çalışma yapacağız, Bingöl'de bütün binaların ıisk durumunu çıkaracağız.' Riskli çıkacak binaların dönüşümünün yapılacağı söylendi ancak hiçbir şey yapılmadı, hepsi lafta kaldı. Bir deprem olduğu zaman acaba bu yapıların yüzde kaç kurtulur. Mesela bugün Kaışıyaka'daki yapıların çoğu güçlendirme görmüş, hasarlı yapılardır. Bunların dönüşmesi lazım. Bekliyorlar deprem olsun, insanlar ölsün ondan sonra bir şey yapalım. Riskli yapılara yendik mutlaka çalışma yapılması lazım. Vatandaşların bir depremde naeye çadır kuracağı, sadece kağıt üzerinde değil, yerinde alanın belirlenmesi lazım. 

Kağıt üzerinde ha ilin bir planı '7ar ancak belirlenen yerlere bakıldığında ya işgal edilmiş, ya bina yapılmış. Çadıı yerlerinin kesinlikle belirlenmesi lazım. 

Buradaki yetkililerin bu konuyla ilgili çalışması lazım ancak bugüne kadar yapılmış somut bir çalışma yok. Her mahallede çadırların kurulacağı bir yerin belirlenmesi lazım."


"YİBO'LAR MUTLAKA KON TROLDEN GEÇİRİLMELİ"

 Yatılı Bölge Okullannın mutlaka kontrolden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Butaku, "Çeltiksuyu'nda acı bir olay yaşadık. İkinci bir Çeltiksuyu faciasının yaşanmaması için hepsinin deprem açısından kontrolden geçirilmesi lazım ve hasarlı olanların hepsinin yıkılması lazım. Orada bir çocuk öleceğine bina yıkı İsın "şeklinde konuştu


Haber 12