Sektörel

Bioder Brezilya'da fabrika kuruyor

Kozmetik firması Bioder, bitkisel içerikli ürünleriyle Portekiz, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın ardından şimdi de Brezilya pazarına girdi

Biota Laboratuvarları Genel Müdürü Cihat Dündar, vergilerin çok yüksek olması nedeniyle Latin Amerika ülkeleri için üretimi Sao Paulo'da yapacaklarını söyledi. Ortaklığın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde yol gösterici olması bekleniyor. 
 
Latin Amerika'da en yüksek kişi başı kozmetik harcamaya sahip olan ve dünya kozmetik pazarında 3. sırada yer alan Brezilya, 200 milyona yakın nüfusuyla şirketlerin dikkatini çekiyor. Ancak, yüzde 200'lere varan yüksek vergiler nedeniyle firmalar söz konusu ülkeye ihracat yapmaktan kaçınıyor. Türk şirketi Bioder ise yüksek vergilerin önüne geçebilmek için Brezilya'da fabrika kurmaya karar verdi.

Bugüne kadar tüy azaltıcı ve saç dökülmesini önleyen ürünleri 33 ülkeye ihraç eden şirket üç ürünü Brezilyalılarla buluşturdu. Ürün tanıtımı için Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde toplantı düzenleyen Biota Laboratuvarları Genel Müdürü Cihat Dündar, söz konusu ülkenin kendileri açısından çok stratejik bir pazar olduğunu belirtti. Brezilya'nın kendi üreticisini korumak için yüzde 200'lere varan vergiler koyduğunu anlatan Dündar, toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün katılımının iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesine verilen önemi gösterdiğini belirtti. Dündar, "Türkiye ile Brezilya arasındaki ticaret yılda 1,7 milyar dolara ulaşıyor. Ancak bu rakam gerçek potansiyeli ifade etmiyor. Hem kişi başı kozmetik harcaması yüksek hem de önemli bir tüketici potansiyeline sahip. Bunlardan dolayı önümüzdeki dönemde Türkiye ile Brezilya arasındaki ticarete katkıda bulunacağımıza inanıyorum. Dünya markaları oluşturma yolunda hızla ilerliyoruz. Ortadoğu, Avrupa ve Latin Amerika ile birlikte toplam 33 ülkeye girmiş olduk." dedi. Kozmetik sektörünün dünyada en hızlı büyüyen ve bugüne kadar hiçbir krizden etkilenmeyen tek sektör olduğunu ifade eden Dündar, sektörün dünya pazarının 300 milyar doları aştığına dikkat çekti.

33 ülkeye ihracat yapıyor

7 yıl önce hiçbir katkı maddesi içermeyen ve Türkiye'deki endemik bitkilerden elde edilen formülü geliştirdiklerini ve o günden sonra hızla büyüdüklerini söyleyen Cihat Dündar, "Kimse bizim bugünkü başarıyı yakalayacağımıza inanmıyordu. Ama bugün 33 ülkeye ihracat yapıyoruz. İlk kez Türkiye dışında bir ülkede üretim yapacağız. Ürünlerimizde kullanılan bitkiler ve formüller ticari sır olduğu için onları kimseyle paylaşmayacağız. Brezilya'da üretim yapacak fabrika için karışımlarımızı Türkiye'de hazırlayıp burada fason üreteceğiz. Brezilya'nın kendi üreticisini korumak için uyguladığı yüksek vergiler yüzünden Türkiye'den getirdiğimiz ürünün fiyatı haliyle artıyor. Türkiye'de 30 liraya sattığımız bir ürün vergiler yüzünden 60 lirayı buluyor. Üretimi vergiler yüzünden bu ülkede yapacağız. Pazara girmek için altı ay uğraştık. Ürünlerimiz şu anda 6 bin eczanede satışa sunuldu. Diğer eczaneler için çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de toplantıda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki siyasi temasların artarak devam ettiğini ve bunun artık ticarete yansıdığını belirtti. İki ülkenin ekonomilerinin bir birlerine çok benzediğini ve dünyanın ilk 16 ekonomisi arasında yer aldığını ifade eden Bakan Ergün, "İşadamları ortaklıklar kurarak üçüncü ülkelere iş yapma zemini hazırlamalılar. Biota'nın yatırımı bu açıdan önemli. Ekonomik ilişkiler bugün istenilen düzeyde değil. İki ülke arasındaki ticaret 1,7 milyar dolar. Bunu en kısa sürede 10 milyar dolara çıkarmalıyız. İkili ilişkiler sadece futbolla ilerlemez. Serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce imzalanması lazım. Otomotiv, petrol, maden ve uçak sektörlerinde ortak yatırımlar yapılabilir." dedi.

Brezilya pazarına Bioxet adıyla açılan şirketin distribütörü Suheil Yamout da, yatırımın stratejik bir ortaklık olduğunu, bir iki ay içinde yeni ürünlerin pazara sunulacağını ifade etti. 200 milyon nüfusluk pazarda çok farklı ürünler kullanıldığını fakat hiçbir yan etkisi olmayan Bioder ürünlerinin büyük başarı yakalayacağını söyledi. Ülkede son 12 yılda kozmetik ürünler pazarı yüzde 10,9 diğer sektörlerin ortalama büyüme oranı ise yüzde 2,8 oldu.
Mustafa Yağmurlu/Zaman