18 / 05 / 2024

Biota Laboratuvarları İstanbulda yatırım için arsa arıyor!

Biota Laboratuvarları İstanbulda yatırım için arsa arıyor!

Cihat Dündar, İstanbul'a 5 milyon dolarlık bir yatırımla uluslararası standartlarda botanik bahçesi kurmak istiyor. Fakat uygun bir arazi bulamıyor. Dündar'ın tek umudu belediyelerin destek vermesi...



Özel olarak kurulmuş, canlı bitki örneklerinin topluca sergilendiği yerler olan botanik bahçelerinin dünyada sayısız örneği bulunmasına rağmen Türkiye'de yeterince yaygın değil, özellikle İstanbul, uluslararası standartlarda bir botanik bahçesinin eksikliğini yaşıyor. İşadamı Cihat Dündar, İstanbul'daki bu eksikliğin giderilmesi için harekete geçti. Uzun yıllar Almanya'da yaşayan işadamı, Türkiye'ye döndükten sonra 30-40 dönümlük bir araziye 5 milyon dolarlık bir yatırımla botanik bahçesi kurmak üzere proje geliştirdi. Ne var ki kişisel girişimleri sonuç vermedi ve botanik bahçesi kurabilmek için uygun büyüklükte bir arazi bulamadı.

ÇOCUKLAR İÇİN...
İstanbul'a, çocukların bitkileri uzaktan değil dokunarak hissedecekleri, görebilecekleri, aynı zamanda bu bitkilerin faydalarını öğrenebilecekleri uluslararası standartlarda bir botanik bahçesi kurmak istediğini söyleyen Dündar, hem Büyükşehir Belediyesi'ne hem de ilçe belediyelerine sesleniyor ve projenin hayata geçirilmesi için destek istiyor.

BİLİME DE KATKI
Sosyal ve iş hayatının bitkilerle geçtiğini söyleyen Dündar, İstanbul'a kurulacak botanik bahçesinin bilim dünyasına da hizmet edeceğini belirtiyor: "İnsan vücudunun ihtiyacı olan şifanın doğadan geldiğini gözlemledim.

Hayata geçirmek istediğim projenin sadece İstanbul'la sınırlı olmaması, diğer illerde de benzer projelerin yapılması ve mutlaka, bu projelerin üniversitelerin, bilimin desteği ile hayata geçirilmesi esastır. Böylece Türkiye genelinde Eczacılık Fakültesi'ndeki öğrencilerimiz araştırma yapacakları, bitkileri tanıyacakları bir mekna da kavuşmuş olacaklar.

Bu proje sayesinde hem bilim dünyamıza bir hizmet, hem de halkımıza farklı bir sosyal ortam kazandıracağız."

En büyük botanik parkı Ataşehir'de
İstanbul'da bulunan en büyük botanik parkı, TEMA Vakfı'nın da kurucuları arasında yer alan işadamı Ali Nihat Gökyiğit'in eşinin adına açtığı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi. Bir araştırma ve eğicim merkezi olarak da hizmet veren bahçe, 32 hektarlık park alanına 50 bin adet ağaç ve çalı dikilerek oluşturuldu. Park, Ataşehir Atatürk Mahallesi'nde, TEM Otoyolu Anadolu Otoyol kavşağında bulunuyor.

Habertürk


Geri Dön