11 / 10 / 2024

Bir asgari ücretlinin ev alması için çalışması gereken süre!

Bir asgari ücretlinin ev alması için çalışması gereken süre!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, bir asgari ücretlinin ev alması için çalışması gereken süreyi hesapladı. Bakın bir asgari ücretle kaç günde ev alınabilir?




Konut sahibi olmanın neredeyse hayal olduğu şu günlerde Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, bir asgari ücretlinin ne kadar sürede ev alabileceğini hesapladı. İşte Samet Hızalan'ın yazısı... 

Bu örneği Sakarya’dan vermeye çalışacağım. Ortalama 90 metrekare  2+1 bir daire üzerinden bakacağız konuya..
Sakarya’da bu standartlarda bir evin son üç yılda ki artış oranı yüzde 650 öncelikle bunu belirteyim..
Son bir yılda ki artışı ise yüzde 27 oranında..

Şimdi 90 metrekare 2+1 ortalama bir dairenin endeksi şu an 2.160.000 TL, yani bu da demek oluyor ki bir asgari ücretli 127 maaşını bu evi almak için ödemek zorunda

Altından Sonra En Fazla Gayrimenkul Kazandırdı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), konut satın alıp onu kiraya vermenin kârlı bir yatırım olup olmadığını inceleyen bir araştırma yayımladı. Betam’ın araştırmaları bence dikkate alınmalı..

Araştırmada, satılık ve kiralık ortalama fiyat verileri kullanılarak verilerin başladığı 2017 yılının eylül ayında yapılan konut yatırımı ile mevduat, borsa, döviz ve altın yatırımlarının güncel değerleri kıyaslandı.

Araştırma sonuçlarına göre, son yedi yılda altından sonra en kârlı yatırım konut oldu. Araştırma sonuçları 2017 yılının ağustos ayında 100 metrekarelik bir konut almak için ödenecek 236 bin 328 TL’lik ortalama bir tutarın 2024 yılının ağustos ayındaki kira ve kiranın faiz getirisi dahil değerinin 3 milyon 350 bin 650 TL olduğunu ortaya koydu.

Diğer bir yandan o dönemde konut alan birisi aldığı evde oturup onu kiraya vermeseydi evinin güncel
değeri 2 milyon 973 bin 155 TL olacağı da belirtildi.

Kiralar Olması Gereken Seviyelere Geliyor mu ?

TÜİK gerçek ödenen kira ile Merkez Bankası KFE TR ortalama konut fiyatlarına baktım, amortisman süreleri 300'lerden 1000 aya çıkmış ve şimdilerde 600 civarında. Enflasyon ve konut fiyatlar hızlı artarken kira kontratları geriden geldiği için artışın bir bölümü normal.

Fiyatlar 35 kat artarken kiraların 14 kat artması normal mi, zaman içinde kira artış oranı konut fiyatlarını yakalayacak mı, yoksa TÜİK geçmişte yazmadığı bazı kiraları bir senedir yazmaya mı başladı, sorular uzayıp gidiyor.

Eğer durum tablodaki gibiyse , ev sahipleri için tablo hoş değil. Fakat bence değil, Türkiye'de eskiden beri amortisman süresinin 200-250 ay civarında olduğu yazılır, 2022'de bu sürenin TÜİK'te ki kadar olmasa da çok arttığını hem verilerden hem de tecrübe ile biliyoruz, bundan sonra en azından 300-350 ay beklenebilir kanaatindeyim.

İstanbul’da kiralar yüzde 56 arttı! En düşük kira bedeli emekli maaşının üzerine çıktı!

Kira bedellerindeki uyuşmazlık nasıl çözümlenir? Ünlü avukat iki yöntemi açıkladı! Kiracı ve ev sahipleri dikkat

Faizden, gayrimenkule dönüş başladı!

Tapuda kayı dışılık son buluyor!

Geri Dön