Ekonomi

Bir devir kapandı! Online alışverişin dev ismi Türkiye'den çekiliyor

ABD'nin dev firması eBay'e bağlı Türkiye'nin online dev platformu GittiGidiyor kapanıyor. 2011 yılında Gittigidiyor'un çoğunluk hissesini aldığını dile getiren eBay,  yazılı bir açıklama yaparak şirketin bağımsız bir platform olduğunu dile getirdi

ABD'li e-ticaret devi eBay, Türkiye'deki iştiraki Gittigidiyor'u kapatacağını duyurdu. 2011 yılında Gittigidiyor'un çoğunluk hissesini aldığını dile getiren eBay,  yazılı bir açıklama yaparak şirketin bağımsız bir platform olduğunu dile getirdi. 

Piyasadaki rekabetçi dinamikler sebebiyle bu zor ama stratejik kararın alındığı belirtilen açıklama şöyle devam etti:
"Şirket platformdan çıkış için GittiGidiyor'da bulunan alıcı ve satıcılarla yakın bir şekilde çalışacak. Bununla birlikte satıcı firmalar artık yeni ürün listeleyemeyecek ve temmuz itibarıyla da yeni alım yapılamayacak. Alıcı ile satıcılar 5 Eylül tarihine kadar hesaplarına girebilecek. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre, GittiGidiyor'un kapatılmasının eBay'in ikinci çeyrek ve 2022 yılı sonuçlarına bir etkisi olmayacak. GittGidiyor 2022 ilk çeyrek itibarıyla eBay'in toplam konsolide aktif kullanıcı sayısına 4 milyonluk katkıda bulunmuştur."

Açıklamada Türkiye'deki çalışanlara ilişkin bir bilgilendirme yer almadı. eBay 2016'da GittiGidiyor hisselerinin tamamını almıştı.

Şirket bünyesinden alınan bilgilere göre GittiGidiyor'da 20 bin satıcı ve 35 milyon kullanıcı bulunuyor. 
Bu arada eBay'in ardından GittiGidiyor da sosyal medya hesabından faaliyetlerinin durdurulacağını duyurdu. Açıklamada müşteri hizmetlerinin 30 Eylül'e kadar kullanıcılara destek vermeye devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

Şirket, rekabetçi dinamikler sebebiyle bu kararı aldığını belirtti, bu dinamiklerin tam olarak ne olduğunu ise detaylandırmadı.

2020'nin nisan ayında Rekabet Kurumu tarafınca yayımlanan E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Nihai Raporu'nda ise Türkiye'de son senelerde olan değişen rekabet ortamından bahsedilmişti. Raporda şu değerlendirme yer almıştı:

"İşlem hacmi incelendiğinde 2019 yılında N11 liderliğinde ve Hepsiburada ile GittiGidiyor'un devam ettirdiği sıralamada, 2020 yılında gelindiğinde 2018'de pazara giriş yapan Trendyol'un açık ara farkla önde olduğu görüldü. Trendyol, lider olduğu bir pazara geçiş yapmıştır"

Rapor içinde e-ticaret pazar payları ticari sır olduğu için paylaşılmasa da bağımsız araştırmacılar ya da araştırma şirketleri GittiGidiyor'un pazar payının yüzde 5 civarlarında olduğunu  düşünüyor. 

ABD merkezli eBay 1995 yılında kuruldu. Şu an için hali hazırda 190 farklı pazarda 142 milyon aktif alıcıya satış yapıyor. Platformun bünyesinde ortalama 1.6 milyar ürün var. eBay'in hisseleri Nasdaqq'ta işlem görüyor. Geçtiğimiz cuma itibarıyla ise şirketin kapanış değeri 23.6 milyar dolar.