22 / 11 / 2024
fuzul

Bir evin deprem yönetmeliğine göre yapıldığı nasıl anlaşılır?

Bir evin deprem yönetmeliğine göre yapıldığı nasıl anlaşılır?

İster oturum ister yatırım amacıyla alınmış olsun, bir gayrimenkulde kontrol edilmesi gereken konuların başında depreme dayanıklılığı geliyor. Bir evin deprem yönetmeliğine göre yapıldığı nasıl anlaşılır, sorusunun yanıtı için tıklayın…





Bir konut alırken dikkat edilmesi gereken bir dizi konu var. Bunlar arasında kimin imzasını taşıdığı, binanın kullanım izni ve ruhsatının olup olmadığı, zemin etüdünün yapılıp yapılmadığı, binanın çizilen projeye uygun olup olmadığı gibi unsurlar bulunuyor. Binanın tüm belgelerine ise belediyedeki dosyasından ulaşılabilir.


Binanın deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığı da yukarıda saydığımız maddelerin içinde oldukça önemli bir yere sahip. EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Lisanslı Değerleme Uzmanı Zuhal Balsarı, binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için izlenmesi gereken adımları anlattı: 


Bir evin deprem yönetmeliğine göre yapıldığı nasıl anlaşılır?


- Öncelikle olarak yapıldığı yıl hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Bu yaklaşımla mevcut binaları ikiye ayırmak gerekir. 1999 Marmara depreminden önce ve sonra yapılanlar.


-Marmara depreminden önce yapılan binalar eski yönetmeliğe uygun ve iyi denetlenmemiş olduklarından mutlaka iyi irdelenmelidirler. Çünkü depremle ilgili hesaplama yöntemleri vs. geliştiği için günümüzdeki deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar, eskisine göre çok daha dayanıklıdırlar.


-Ayrıca yeni yapılan binaların yapı denetim şirketlerince denetlenmesi yasal bir zorunluluktur. Bu denetim yapılmadığı takdirde binalar kaçak duruma düşmektedir. Ayrıca bina eskidikçe, içindeki demir donatılar da paslanmakta ve direnci azalmaktadır.


-Binanın taşıyıcı sistemi mutlaka sorgulanmalıdır. Taşıyıcı sistem başlı başına bir dayanıklılık verisidir ve bunların malzeme analizi ve hesap kontrolleri ancak bu konuda uzmanlaşmış inşaat mühendisleri tarafından yapılabilir.


-Binanın bulunduğu bölgenin zemin durumu çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki bina ne kadar sağlam olursa olsun, zemin sağlam değilse bina her zaman risklidir.


-Tüm bunların yanında bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını tespit etmek gözle çok kolay olmayabilir. Bu konuda profesyonel bir yardım almak için İnşaat Mühendisleri Odası veya bu konuda uzman firmalara başvurulabilinir. Başvurunun ardından uzmanlar binanın deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığını, doğru malzemelerle yapılıp yapılmadığını inceler, yapıda kolon kesme, taşıyıcı duvarların yıkılması gibi bir tahribat yapılıp yapılmadığına bakılır.


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön