Emlak Terimleri

Bir evin iskanı yoksa ne olur?

Konut alma aşamasında olan vatandaşlar, bazı terimlerin anlamını araştırıyor. Kimi ev ilanlarında iskansız olduğu belirtiliyor. Peki, bir evin iskanı yoksa ne olur? İskan ruhsatu, inşaatı tamamlanmış bir binanın mimari projeye uygun şekilde yapıldığını onaylayan belgeye deniyor

İskan, yapımı tamamlanmanan bir binaya alınması gereken belgelerden biri oluyor. İskan ruhsatu, inşaatı tamamlanmış bir binanın mimari projeye uygun şekilde yapıldığını onaylayan belgeye deniyor. İskan belgesi alınarak söz konusu gayrimenkulde oturma ve kullanma hakkına sahip olunur.

Yapı kullanma izin belgesi olarak da bilinen iskan belgesi kimi binalarda bulunmuyor. Halihazırda oturuma hazır hatta bazı dairelere taşınmış insanların olduğu yeni ya da eski binalar iskansız olabiliyor. Peki, bir evin iskanı yoksa ne olur? İskansız ev alınır mı? Kredi çıkar mı?


İSKAN NASIL ALINIR, KİM ALIR?

İskan, inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye deniyor.

İskan alınabilmesi için öncelikle yapının ruhsatına uygun olarak tamamlanmış olması gerekiyor. Ardından gerekli belgelerin temin edilmesi ile iskan belgesi talebi yapılabiliyor. 

İmar mevzuatı gereğince yapıya iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.

BİR EVİN İSKANI YOKSA NE OLUR?

İskan alınmayan evde oturmanın bazı dezavantajları bulunuyor. İskansız evler alım satıma konu olabiliyor. Ancak, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bazı kamu hizmetlerinden yararlanamıyor. Bunlar eve alınan abonelikler olarak karşımıza çıkıyor. 

İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği verilmiyor. İSKİ abonelik işlemleri için gerekli belgeler arasında yapı kullanma izni (İskan belgesi) isteniyor. İskansız bina ve binadaki bağımsız bölümlere elektrik ve telefon bağlantısı da yapılamıyor.

İSKANSIZ EVE KREDİ ÇIKAR MI?

İskanı alınmamış olan evlere bankalar bazen konut kredisi vermeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor.

Bankalar kat mülkiyeti olmayan tapulara daha temkinli davranıyor. Kimileri kredi talebini reddederken kimi bankalar ise kefil şartı talep edebiliyor. 
 

İskan harcı 2022 ne kadar oldu?

Bir eve iskan neden verilmez?

Yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?