28 / 04 / 2024

Bir haftada 3 istinat duvarı çöktü! Uzman isim uyardı! Eski istinat duvarlarını gözlem altına almalıyız

Bir haftada 3 istinat duvarı çöktü! Uzman isim uyardı! Eski istinat duvarlarını gözlem altına almalıyız

Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Erdoğan, Kocaeli'de bir haftada 3 farklı istinat duvarının çökmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 



Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Erdoğan, Kocaeli'de bir haftada 3 farklı istinat duvarının çökmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bunun önüne geçebilmek için periyodik kontrollerle, gözle muayenelerle bu tarz eski istinat duvarlarının mevcut durumlarını gözlem altında tutup olası olumsuz durumların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. 

Bir haftada 3 istinat duvarı çöktü! Uzman isim uyardı! Eski istinat duvarlarını gözlem altına almalıyız

1 HAFTADA 3 İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ!

Kocaeli, İzmit ilçesinde bir haftada 3 istinat duvarında çökme meydana geldi. İlki Serdar Mahallesi Buğday Sokak’ta 11 Kasım 2023, 6 katlı binanın bitişiğindeki istinat duvarı inşaat temel kazısı ve sağanak nedeniyle çöktü.

Binada bulunan 14 daire tedbir için boşaltılırkeni, ikinci olay, 12 Kasım'da Bekirdere Mahallesi Sabır Sokak’ta meydana geldi.

Hafif ticari aracın çökme sonucu inşaatın temeline yuvarlandığı olayda, 3 binanın boşaltılmasına karar verildi. 

Son olay ise 14 Kasım'da Bekirdere Mahallesi’nde meydana geldi. Sağanağın da etkisi ile inşaat alanında bulunan toprak kaydı ve istinat duvarı çöktü.

Konut ile ilgili olarak Erdoğan bu yapıların projelendirilmesinde zemin özellikleri dikkate alınması gerektiğine dikkat çekerek '' Zemin taşıma gücünün doğru şekilde belirlenmesi çok büyük önem arz etmekte. Tasarım yapılırken veya tasarım aşamasına geçişte zemin özellikleri belirlendikten sonra ‘üstyapı’ dediğimiz veya ‘istinat duvarı’ yapısı dediğimiz yapının projelendirmesinde etkileyecek yüklerin belirlenmesi çok önemli.''dedi.


DÜZGÜN YAPILMAZSA KONUT YIKILABİLİR

İstinat duvarlarını etkileyen yüklerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan genelde ya zemin ya da tasarım aşamasında gözden kaçan yük etkileri yahut da uygulama aşamasında yani projelendirme aşamasında bir sıkıntının olması, yanlış uygulamalar burada sorunlara, göçmelere sebebiyet verdiğini söyledi. 

İstinat duvarlarına etkileyen yükler dendiğinde öncelikli olarak istinat duvarının arkasında kalan toprağın kendi ağırlığı göz önğnde bulundurulmasına dikkat çeken Erdoğan '' Onu dikkate almalıyız. Buna ilave olarak da istinat duvarı arkasında, duvarın üst kotunda bulunması muhtemel bina olabilir, herhangi bir yol geçmesi olabilir, yoldan geçecek taşıtların etkisiyle oluşabilecek ilave yükler, bunlar hep tasarım aşamasında dikkate aldığımız yükler.'' dedi.

Bir haftada 3 istinat duvarı çöktü! Uzman isim uyardı! Eski istinat duvarlarını gözlem altına almalıyız
DAHA ÇOK ESKİ YAPILARDA KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Bu durumların daha eski tarihlerde yapılmış olan istinat duvarlarında bu tarz sorunlarla karşılaşılmasının fazla olduğunu belirten Erdoğan ''Yapabileceğimiz şey periyodik kontrollerle, gözle muayenelerle bu tarz eski istinat duvarlarının mevcut durumlarını gözlem altında tutup olası olumsuz durumların önüne geçme yoluna gidebiliriz.” dedi.

Elazığ’da konut sakinleri yetkililere seslendi: Tehlikedeyiz!

Başkentte istinat duvarı çöktü!  4 apartman ve 1 gecekondu tahliye edildi!

 


Geri Dön