Bir ilke imza atılacak! Türkiye’de üretimine başlanıldı!
Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Pilot Tesisinin açılışı yapıldı. Türkiye’de ilk defa üretimi gerçekleştirilecek. İşte detaylar!Bu tesiste beklenen üretime de geçildi
Geçtiğimiz günlerde Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Pilot Tesisinin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptı. Bu tesiste beklenen üretime de geçildi.
İlk olarak 7 nadir toprak elementi kategorisinde yer alan üretime odaklanılacak. Ülkemizde ilk defa üretimi yapılacak oksitler Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Pilot Tesisi'nde üretim aşamasına geçildi.
İşte haberin ayrıntıları…
Eti Maden'in verdiği açıklamada, Önemli sektörde kullanılmakta olan nadir toprak elementlerinin üretimin yapılacağı pilot tesiste çalışmalara başlanıldı. Tesiste yıllık 1200 ton cevherin işlenmesi yapılacak.
Beylikova Florit Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Müdürü Lütfi Tozar, pilot tesiste ilk defa barit, florit ve nadir toprak elementlerin üretimi yapılacak.
Tozar, pilot tesisten sonrasında ise yürütülen amacın 10 bin ton nadir toprak oksiti üretecek endüstriyel tesisi kurmak olduğunu vurgulayarak, "Bu proje bazında çalışmalara başlayacağız. Buna ek olarak da büyük tesiste 70 bin ton barit ve 70 bin ton florit de üretimi yapılacak” dedi.
Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı olan Derya Maraşlıoğlu da, sahada bulunan minerallerin hepsinin ekonomik değeri olduğuna vurguda bulunarak, "Pilot tesisteki çalışmalarımızı bunların kazanımına dair tasarladık. Bu etaptan sonra da asıl endüstriyel tesis için çalışmalara başladık. Endüstriyel tesis için bir hedefimiz bulunmaktadır. Onu gerçekleştirmek için de belli parametreleri elde etmemiz gerekmektedir. Pilot tesiste proses çalışacağız, eksiklerini ve aynı şekilde artılarını belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.
NADİR TOPRAK ELEMENTİNE YÖNELİK TALEP ARTTIKÇA ARTIYOR!
Dünyada 800 milyon tonluk rezervesi Çin'deki Bayan Obo sahasının ardından 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervi ile ikinci sırada Beylikova sahasının bulunduğunu aktaran Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, sahanın ülkemiz için önemine vurguda bulundu.
Keleşer, sahanın tarihinin 1950'lere dayandığını söyleyerek 2011 ile 2017 yılları arasında yaklaşık 125 bin metre sondaj yapılıp 60 bin numune alındığını, 2017 yılından sonra da Hacettepe Üniversitesinin söz konusu numuneler ile sahanın rezervini tespit ettiğini dile getirdi.
Dünyada nadir toprak elementlerine önem her geçen gün giderek artıyor diyen Keleşer, söz konusu cevherin kullanım alanlarının da stratejik bir ehemmiyete sahip olduğunu belirtti.