Genel

Bir kiracı en fazla kaç yıl oturabilir?

Kiracı ve ev sahiplerinin bilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Kiracı kendi hakkını ev sahibi de hem evi hem de elde edeceği gelir için kendi haklarının bilincinde olmalıdır. İşte “Bir kiracı en fazla kaç yıl oturabilir?” sorusunun merak edilen yanıtları…

Kiracı hakları özellikle milyonlarca kiracı vatandaşımız tarafından sorulup araştırılmaktadır. İşte “Bir kiracı en fazla kaç yıl oturabilir?” sorusunun merak edilen yanıtları…

BİR KİRACI EN FAZLA KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini haber vermeli, bildirmelidir.

TOKİ SÖZLEŞMESİ 5 YIL DOLDUKTAN SONRA NE OLUR?

Kira akdi yani kira sözleşmesine dair bazı işlemler yapılabilir, sözleşme yenilenir, uzatılabilir. Bu kira sözleşmesine beş yıl en fazla TÜFE oranında zam yapılabilir. Beş yıldan sonra taraflar mahkemeye başvurup yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi tarafından incelemesi yolu ile belirlenmesini talep edebilirler.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiracı ve ev sahipleri arasında bir kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Kira sözleşmeleri bir yıl için imzalanmaktadır. Ancak ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanarak, yani bunu gerekçe göstererek kiracıyı tahliye edilemez. Eğer kanundaki sayılan tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiracının evden çıkarılması mümkündür.

KİRACI SON AY KİRA ÖDER Mİ?

Kira sözleşmesinde özellikle aksi bir yönde belirtilen madde bulunuyorsa mülk sahibinin kiracıdan tazminat isteme hakkı bulunur. Örnek verirsek sözleşmede “Erken çıkarsa tazminat öder” şeklinde bir madde yer alıyorsa, bu durumda kiracı oturmadığı aylarında kirasını ödemek durumunda kalır.

KİRACI NEYİ ÖDER?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılayabilir. Kira kontratında aksi bir madde belirtilmediği sürece su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekmektedir. Bu masraflar kira bedelinden düşmez.

KİRACI TAHLİYESİ NEDİR?

Kiralanan konuttan kiracının herhangi bir nedenle taşınmazdan yani evden hukuki yollar ile çıkarılmasına kiracı tahliyesi adı verilir. Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir. Tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliyesi davası, tahliye talepli icra takibi gibi çeşitli yollar mevcuttur.

Tapuya şerh koymak nasıl olur?

Emekli promosyon son gün uzatıldı mı?

1999 öncesi emeklilik şartları nedir?