Kent Haberleri

Bir Osmanlı köyü: Taraklı!

Sakarya’nın şirin ilçesi Taraklı, karakteristik dokusu bozulmamış eski bir Osmanlı yerleşim yeri. Osmanlı’dan kalma zarif konakları, bozulmamış doğası, şifalı kaplıcalarıyla bilinen Sakarya'nın şirin ilçesi Taraklı, yemyeşil bir adayı anımsatıyor...


Osmanlı’dan kalma zarif konakları, bozulmamış doğası, şifalı kaplıcalarıyla bilinen Sakarya'nın şirin ilçesi Taraklı, yemyeşil bir adayı anımsatıyor.

 

Sakarya’nın şirin ilçesi Taraklı, karakteristik dokusu bozulmamış eski bir Osmanlı yerleşim yeri. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde yöreyi “bağları, tahta kaşık ve taraklarıyla hem meşhur hem mamur bir Osmanlı köyü” olarak nitelendirmiş. İstanbul ile Ankara’nın ortasında yemyeşil bir adayı anımsatan Taraklı’da yıl içinde dört mevsimin tüm özelliklerini yaşamak mümkün.


100'ün üzerinde tescilli tarihi ev ve konak var

 

Yüzde 60’ı ormanlarla kaplı ilçe, tescil edilmiş 100’den fazla tarihi ev ve konağa sahip. Genellikle üç katlı ve bahçeli olan Taraklı evleri, kafesli pencereleri, ahşap cumbaları, tarihi alınlıkları ve ilginç figürlere sahip kapı tokmaklarıyla geleneksel mimarinin zarafetini gözler önüne seriyor. Taraklı Meydanı’ndaki eski konaklardan biri restore edilerek Kültür Evi adıyla etnografik bir müzeye dönüştürülmüş. 500 yıllık Yunus Paşa Camii ise bir Mimar Sinan eseri. İlçenin arnavut kaldırımlı daracık sokaklarında gezinirken her an bir tarihi han ve hamamla karşılaşmak zor değil. Yusuf Bey Mahallesi’ndeki çınar ağacı tam yedi asırlık. Geçmişte bölgenin savunulmasında önemli bir yere sahip olan Hisar ise tarihin 4 bin yıllık izleriyle dolu. 

 

Karagöl Yaylası yamaç paraşütü için ideal

 

Taraklı, mineral yüklü şifalı kaplıcalarıyla sağlık turizmine de hizmet ediyor. Hacıyakup Paşalar Köyü’ndeki Osmanlı döneminden kalma kil hamam, cilt ve romatizmal rahatsızlıklara şifa oluyor. İlçe, doğal güzellikler yönünden de zengin. Taraklı’nın 21 kilometre kuzeydoğusundaki Samanlı Dağları’nın uzantısı olan yamaçlarda bulunan Karagöl Yaylası, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, çadır ve karavan kampı için uygun alanlar barındırıyor. Bin 100 metre rakımlı yayla yamaç paraşütü için ideal. 

 

Ahşap oymacılık yeniden canlanıyor

 

Ayrıca, Tuzla Köyü’nden başlayan Hark Kanyonu ve Mağarası, Güngörmez Şelalesi, Kemer Köprüsü, Acısu, Hıdırlık Tepesi, Gürleyik Suyu, Belengermesi, Hamza Pınarı, Çile Pınarı, Ak Çeşme ve Çoban Çeşme ilçenin görülmeye değer yerlerinden. Ahşap oymacılık gibi kaybolmaya yüz tutan yöreye özgü el zanaatları ise son yıllarda yerel yönetimlerin girişimleriyle canlandırılıyor. İlçedeki dükkânlarda tavan göbeğinden tahta kaşıklara, aynalı sandıklardan oymalı sehpalara çeşit çeşit hediyelik alıcısını bekliyor.

 

İçinde hiç şeker olmayan tatlı: Uhut

 

Taraklı’nın belki de adını hiç duymadığınız bir tatlısı var: Uhut. Sakız haline getirilmiş bir tür buğday lapası olan bu tatlının yapımında hiç şeker kullanılmıyor. Ayrıca yörenin nohut mantısı ve köpük helvası meşhur. Taraklı çevresindeki yörelerde de sevilen çöğen kökü, yumurta, şeker ve glikozla yapılıp içine tahin katılarak yeniyor.

 

 


Toki Haber