Ekonomi

Bir senenin ardından dolar eski yerinde! Enflasyon önlenemedi!

Dolar ve avronun TL karşısında tarihi seviyelere ulaşmasının ardından, hükümetin 20 Aralık gecesi yaptığı manevranın ilk yılı başa dönüyor. Dolar 12'den 18.65'e yükseldi. Enflasyonun yükselmesi durdurulamadı. Açıklamanın ardından 18TL'ye yükselen dolar 12TL'nin altına, 20TL'yi aşan euro ise 13,50'nin altına indi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl 20 Aralık'ta yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada yeni ekonomik modeli açıklamıştı. Açıklamanın ardından 18TL'ye yükselen dolar 12TL'nin altına, 20TL'yi aşan euro ise 13,50'nin altına indi. Döviz korumalı TL vadeli mevduat modelinin açıklandığı 20 Aralık akşamı konuşan Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şunları söyledi: 

 “20 Aralık gecesi kura hiçbir müdahalede bulunulmadı. Bir süre sonra bunlar açıklanıyor zaten. 3 ay sonra ortaya çıkacak" demişti. Geçen bir yılın ardından dolar 18,65 TL, euro ise 19,75 TL’nin üzerinde tutundu.

“1 MİLYAR DOLAR BOZDURULDU”

Cumhuriyet Gazetesi'nden Bora Erdin'in haberine göre; Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Zirat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, açıklamanın ardından izlediği bir televizyon programında o gece 1 milyar dolar bozdurulduğunu söyledi. Çakar, “Buradaki maliyetin kamu bankaları ve ilgili bankalar tarafından karşılanması söz konusu değil. Bu maliyet Hazine tarafından karşılanacak” şeklinde konuştu.

İşte bütün ayrıntılar...

KKM’NİN MALİYETİ ARTIYOR

Erdoğan ve Necati'nin açıklamalarının ardından 21 Aralık 2021'de Resmi Gazete'de Döviz Koruma Mevduatı (KKM) yayımlandı. 2022'de birçok yeni düzenlemeye dahil olan KKM'nin maliyetiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. 2021 senesi aralık ayında devreye alınan KKM, TL birikimler, kurdaki değişimlere karşı koruma altına alındı. Minimum getiri oranının, politika faizinin altında olmamasına karar verildi.

KKM'nin giderleri 2022'nin ilk yarısında 37,2 milyar dolara ulaştı. Tarımsal desteklerin 21,4 milyar TL'ye ulaştığı dikkate alındığında ortaya çıkan maliyetlerin boyutu daha iyi hesaplanabilir. Yılın geri kalanına ilişkin maliyetleri ise Bakan Necati'nin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı 2023 bütçe görüşmelerine ilişkin konuşmasından öğrendik. KKM maliyetlerindeki kademeli düşüşe dikkati çeken Necati, “Ocak-Ekim döneminde KKM’ye bütçeden 91,6 milyar TL harcama yapılırken, kurdaki istikrar ile Kasım ve Aralık’ta şu ana kadar bütçeden herhangi bir aktarım yapılmamıştır” dedi.

Uygulama 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.

MERKEZ BANKASI’NA KKM’NİN MALİYETİ NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının uygulamasının etkisini değerlendirdi ve şunları söyledi:

"Kur korumalı mevduat uygulamasının Merkez Bankasına bir yükü yok. Bunun altını çizerek söyleyeyim. İsmi kur koruma ama biz döviz satın alıyoruz. Hazine'yle bizim işlemimiz farklı, karıştırıyorlar."

Bugün borçlanmaların yüzde 25-30'lardan yüzde 9,5'lere kadar gerilediğini, bunun KKM uygulamasının bir sonucu olduğunu anlatan Kavcıoğlu, bu açıdan bakıldığında Hazine'nin de bu işten çok karlı olduğunu aktardı.

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...
Dolar, altın, gümüş neyiniz varsa hemen bakın! İslam Memiş tarih verdi! Şimdi bakmayan bin pişman!
İş Bankası'ndan dev kampanya! 31 Aralık 2022'ye kadar devam edecek!