Bir tane evi olan emlak vergisi öder mi?
1 Mart'ta başlayan emlak vergisi ödemeleri devam ederken, vergi ödemelerinden kimlerin muaf olduğu merak ediliyor. Peki, bir tane evi olan emlak vergisi öder mi? Muafiyet için hangi şartlar aranıyor?Vergi mükellefleri "Acaba vergiden muaf mıyım?" sorusunu sorarak ile sıfır oranlı emlak vergisinin detaylarını araştırıyor
1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mallar için her sene ödenmesi gereken emlak vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. Vergi mükellefleri "Acaba vergiden muaf mıyım?" sorusunu sorarak ile sıfır oranlı emlak vergisinin detaylarını araştırıyor.
Emlak vergisinde yalnız konutlar için muafiyet uygulaması bulunuyor. İşyeri, arsa ve araziler için muaf olma durumu söz konusu olamıyor. Öyle ki bir kimsenin hem konutunun hem de arazisinin olduğunu düşünelim. Konutu için kanunda aranan şartları taşıyorsa vergiden muaf olurken, sahip olduğu arazisi için emlak vergisi ödemekle mükellef oluyor.
Peki, bir tane evi olan emlak vergisi öder mi? Muafiyet için hangi şartlar aranıyor? Kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez? İşte detaylar...
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Emlak vergisi muafiyet şartlarına uygun olan mesken sahipleri, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir dilekçe ile müracaat edebiliyor. Dilekçenin yanında tapu ve kimlik fotokopisi de istenebiliyor.
Başvurunun incelenmesinin ardından aranan koşullara uygun olunduğunun tespiti halinde vergi mükellefiyeti kaldırılıyor. Yerine sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanıldığı ibaresi düşülüyor. Ayrıca muaf olunduğu halde bilmeden ödenen emlak vergileri de 5 yıl için geri alınabiliyor.
Ancak dilekçe verilmemesi durumunda muaf olunması mümkün olmuyor. Muafiyet için mutlaka mülk sahibinin belediyeye gitmesi gerekiyor. Aksi halde vergi sorumluluğu devam etmiş oluyor.
BİR TANE EVİ OLAN EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ?
Sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip bazı kimseler faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyetlik durumuna engel oluyor. Geliri olan (emekli maaşı hariç) tek evi olsa da vergiden muaf olamıyor.
Ancak yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek ev olması halinde muafiyet söz konusu olabiliyor. Örneğin yazlık bir sitede yaz-kış oturduğunuzu ve sahip olduğunuz tek evin bu ev olduğunu düşünelim. Vergiden muaf olabilecek kişilerdenseniz ve bu ev 200 metrekareden küçükse vergiden muaf olabilirsiniz.
Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma, bunun yanında yazlık ya da başka bir dairenin hissesine sahip olmama koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;
- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Ev hanımları
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ
TEK MESKENİ OLAN ( İNTİFA HAKKINA SAHİP OLANLAR DAHİL ) EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE AİT FORM
TARİH …./…./….
T.C.
............ BELEDİYE BAŞKANLIĞI
MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.
Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıklar ibarettir.
Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenimin dışında başka meskenim bulunmamaktadır.
Bu meskenim muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.
Yukarıda bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.
ADRES MÜKELLEF
Adı ve Soyadı
( İMZA)
GAYRİMENKULÜN :
Bina Vergisi Sicil No: ………………………….
Belediyenin Adı : ………………………….
Mahallesi : ………………………….
Cadde ve Sokağı : …………………………..
Kapı ve Daire No : ………………………….
Pafta No
Ada No
Parsel No
Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?
Arabası olan emekli emlak vergisi öder mi?
İki evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?