Bir ülke daha Euro bölgesine dahil oldu!
Balkan ülkesi Hırvatistan, kuna para birimini kullanmayı bıraktı. Hırvatistan'ın artık geçerli para birimi Euro oldu. Hırvatistan böylecek Euro bölgesinin 20. üyesi olarak karşımıza çıktı.Voanews'ta yer alan habere göre Hırvatlar arasındaki duygular ise karışık
Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin gıda ve yakıt fiyatlarını tavana vurmasının ardından dünya çapında enflasyonun hızla yükseldiği bir dönemde euroya geçişin Hırvatistan ekonomisini korumaya yardımcı olacağını ifade ediyor.
Voanews'ta yer alan habere göre Hırvatlar arasındaki duygular ise karışık. Bazıları sınır kontrollerinin sona ermesini memnuniyetle karşılarken, sağcı muhalefet grupları bunun yalnızca Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelerin yararına olduğunu söylerken, bazıları euroya geçiş konusunda endişeleniyor.
Pek çok Hırvat, euronun kullanılmaya başlanmasının fiyatlarda bir artışa yol açacağından, özellikle işletmelerin dönüşüm yaptıklarında fiyat noktalarını yuvarlayacaklarından korkuyor.
Turizm acentesi çalışanı Marko Pavic için "Hırvatistan elit bir kulübe katılıyor."
AFP'ye verdiği demeçte, "Euro zaten bir değer ölçüsüydü - psikolojik olarak yeni bir şey değil - Schengen'e giriş ise turizm için harika bir haber" dedi.
Euro kullanımı Hırvatistan'da zaten yaygın. Hırvatlar uzun zamandır araba ve apartman gibi en değerli varlıklarını euro olarak değerlendirerek yerel para birimine güven duymadıklarını gösteriyor.
Banka mevduatlarının yaklaşık %80'i euro cinsinden.
Euro kullanan ülkeler
Euroya, Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve Hırvatistan ile birlikte 20 AB üyesi ülke kullanıyor.
İlk alışveriş
Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanlarından oluşan İçişleri Konseyi’nin geçtiğimiz sene 8 Aralık’ta yaptığı toplantıda Schengen ve euro bölgesine dahil olmasına onay verilen Hırvatistan, yeni yıl ile söz konusu bölgelere resmen dahil edildi.
AB’ye 2013’te giren Hırvatistan’da yeni yılın ilk dakikalarında Slovenya sınırındaki Bregana sınır kapısında düzenlenen tören ile polis sınır kontrollerinin sona erdiğini simgeleyen “serbest geçiş” yazan bir tabela yerleştirerek, son kez bariyeri kaldırdı.
BloombergHT’nin haberine göre; Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç ilerleyen saatlerde düzenlenen ayrı bir törende yaptığı konuşmada, “Bir devletin stratejik hedeflerine ulaştığına şahit olduğumuz ve bizleri onurlandıran tarihi anların yaşandığı bir gün” dedi.