Kent Haberleri

Bir üründen müjde geldi! Çok yüksek rekolte olacak

Türkiye'de üretilen bir üründen çok güzel haber geldi. Büyük bir rekolte beklenen ürünle ilgili tüm detaylar haberimizde....Bu nedenle vatandaşların gözü ve kulağı üretimlerden gelecek iyi haberlere çevrilmiş durumda

Kış aylarında meyve ve sebze fiyatları ciddi şekilde yükseliyor. Bu nedenle vatandaşların gözü ve kulağı üretimlerden gelecek iyi haberlere çevrilmiş durumda. Ancak üretimler şu ana kadar kimseyi yanıltmadı. 

Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, Bafra Ovası'nda 20 bin dekar alanda karnabahar üretildiğini söyledi.

Bu sezon 60 bin ton civarında rekolte beklentileri olduğunu belirten Aşçı, mahsulden 300 milyon lira gelir elde edileceğini dile getirdi.

Bafra Ovası'nın verimli topraklara sahip olduğunu vurgulayan Aşçı, "Bafra'da ne ekseniz yetişiyor. Bu sezon kışlık sebzede ağırlıklıyız. Dışarıdan talep çok, talebe yetişmeye çalışıyoruz." dedi.

 

Ağıllar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Samet Sürmeli de karnabaharın veriminden memnun olduğuna işaret ederek, "35 dönüm arazimize karnabahar ektik. Komisyonculara verdiğimiz fiyat, 6 ila 8,5 lira arasında. Mahsul, Bafra pazarında 15-16 liraya satılıyor." ifadelerini kullandı.

KARNABAHAR HAKKINDAKİ TÜM DETAYLAR

Dünyada karnabahar üretiminde ilk sırayı Çin alır. Hindistan ve Amerika onu takip eder. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olduğu için, geniş bir üretim alanına sahiptir. Türkiye, karnabahar üretiminde 7. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Orta Karadeniz'de karnabahar yetiştiriciliği yapılır. Karnabaharın en yoğun yetiştirildiği yerler ise Samsun, Adana, Amasya, Tekirdağ, Bursa ve Konya'dır.

Karnabahar Hangi İklimde Yetişir?

Karnabahar, soğuk mevsim sebzesi olsa da ılıman hava sıcaklığını sever. Dona karşı çok hassas olan bu sebze, 0 derecenin altında sorun yaratmaya başlar. Ayrıca yüksek hava sıcaklıkları da bitki çiçeklerinin renk değiştirmesine ve kalitesinin düşmesine neden olur. Karnabahar yetiştiriciliği ile ideal hava sıcaklığı 14-20 derece arasıdır. Kısa süreliğine de olsa 30 derece üzeri sıcaklıklara dayanan bazı hibrit çeşitler de mevcuttur.

Karnabahar Hangi Toprakta Yetişir?

Karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilebilir ancak ekim işleminden bir ay önce toprağın sürülmesi ve havalandırılması gerekir. Ağır toprağa ekilecekse ve bol yağış alan bir bölgeyse topraktaki drenajın çok iyi olması gerekir. Organik madde bakımından zengin olan topraklar karnabahar yetiştiriciliği için idealdir. Ayrıca bitki yüksek toprak asitliğine karşı hassastır. 

Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?

Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden 120 gün sonra hasat edilir. 

Karnabahar Çeşitleri ve Hasat Dönemi

Karnabahar çeşitlerinin bir çoğu dikimden 60-150 gün sonra hasat edilir. Ancak hasat dönemi karnabahar çeşidine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Karnabahar uygun boyuta ulaştığında hasat edilir.