Bir vatandaşın taşınmaz mülkiyeti hakkındaki sorunları meclis gündeminde!
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul'da ikamet eden bir vatandaşın taşınmaz mülkiyeti hakkındaki sorununa ilişkin soru önergesi hazırladı. Erdoğdu, sorularını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iletti.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul'da ikamet eden bir vatandaşın taşınmaz mülkiyeti hakkındaki sorununa ilişkin soru önergesi hazırladı. Erdoğdu, sorularını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iletti.
"İstanbul Eyüp'te ikamet eden Hüseyin Dumlupınar isimli bir yurttaşımız tarafıma başvurarak İstanbul ili, Eyüp ilçesi, 246 pafta, 759 Ada, 16 parseleki (Karadolap Mahallesi, Gülaçan Sokak) taşınmazın 226 metrekarelik bölümünün 1993 yılından bu yana zilyedi olduğunu, söz konusu 759 ada/16 parselde kendisinin zilyedi olduğunu 226 metrekarelik bölüm haricinde, 500 metrekarelik bölümün S.S: Metal İşçileri Yapı Kooperatifinde, 4 metrekarelik bölümün ise bir şahısta olduğunu, zilyedi olduğu 226 metrekarelik taşınmaz bölümünün, kendisine tapu tahsis belgesi verilerek satışının yapılmasını 2981 sayılı kanun uyarınca talep ettiğini ancak talebin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında (İBB) taşınmazdaki diğer kurum ve şahısların bu satışa muvaffakatının olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini, konunun İstanbul 13. İdare Mahkemesinde (Esas No:2015/1512) yargıda olduğunu, 1993 yılından bu yana Eyüp Belediye Başkanlığına zilyedi olduğu 226 metrekarelik taşınmaz ile ilgili tüm vergi vs. yükümlülüklerini kesintisiz olarak yerine getirdiğinş, taşınmazın diğer zilyetleriyle bugüne kadar hiçbir husumet yaşamadıklarını, diğer kurum ve şahısların muvaffakatı olmadığı gerekçe gösterilerek kendisine satışı yapılmayan yer de dahil olmak üzere bölgedeki birçok taşınmazın 15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra İBB Encümeni tarafından 20/7/2016 tarihinde satışının yapıldığını İBB'ye verdiği 5/8/2016 tarihli dilekçeye verilen 10/8/2016 tarihli cevapka öğrendiğinş, kimsenin kendisinden böyle bir satış için herhangi bir muvaffakatname almadığını, davalılar arasında yer alan vezilyedi olduğu taşınmaza ilişkin resmi işlemlerde yetkili Eyüp Belediye Başkanlığının mahkemenin istemiş olduğu davacı Hüseyin Dumlupınar'ın zilyedliği ile ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmediğini, davacının kendisi tarafından Eyüp Belediyesince tanzim edilmiş resmi evrakları mahkemeye ibrazı sonrasında Eyüp Belediyesinin harekete geçtiğini, İBB Encümeninin 20/7/2016'da davacının satışını istediği taşınmazı Yunus Emre İnşaat isimli şirkete sattığını öğrendiğini belirterek 20 yılı aşkın süredir zilyedliğinde olan ve tüm vergi vs. yasal yükümlülüklerini kesintisiz biçimde ödediği ve imar affı kanunu ile kendisine tanınan haktan yararlanmak istemesine rağmen haklarının ihlal edildiğini ve mağdur edildiğini ifade etmektedir."
Erdoğdu'nun soruları
1- İstanbul İli, Eyüp İlçesi, 246 pafta, 759 Ada, 16 parselin söz konusu dava öncesi durumu ve bugünkü durumu nedir?
2- Bahsekonu 759 ada/16 parsel planlarda ne olarak görülmektedir?
3- Bu taşınmaz üzerinde plan tadilatı yapılmış mıdır? Herhangi bir tadilat yapılmışsa değişiklik nedir ve hangi tarihte veya tarihlerde yapılmıştır?
4- İmar affı ile getirilen düzenlemede tapu tahsis belgesi hangi koşullarda verilmektedir?
5- İBB Encümeninin mahkeme konusu taşınmazın satışını yaptığı kararın bir örneği gönderilebilir mi?
6- İBB Encümeni 20/7/2016 öncesinde, 2016 yılı içerisinde başka hangi kararlarla taşınmaz satışı yapmıştır? Söz konusu kararların birer örneği gönderilebilir mi?
7- Hüseyin Dumlupınar'a tapu tahsis belgesi verilmeme gerekçesi nedir?
8- İBB'nin red gerekçesi olarak Hüseyin Dumlupınar'ın müteaddit dilekçelerine verdiği cevapta dile getirdiği "diğer hissedarların muvafakatının aranması şarı Hüseyin Dumlupınar için neden aranmamıştır?
9- Eyüp Belediyesi Hüseyn Dumlupına'ın zilyedliğini ispat edebilmek için elindeki Eyüp Belediyesince düzenlenmiş evrakları mahkemeye ibraz edene kadar Eyüp Belediyesi mahkemenin istediği resmi belgeleri göndermemiştir. Mahkemenin istediği Belediye belgelerinin varlığını davacı ispat ve ibraz edene kadar yargıya göndermeyen Eyüp Belediyesi hakkında Bakanlığınızca bir idari işlem yapılacak mıdır?
10- Mahkemenin Hüseyin Dumlupınar'ın tapu tahsis belgesi almasına karar vermesi durumunda İBB Encümeninin bir inşaat şirketine sattığı taşınmazın yeni durumundaki davacının hakkı nasıl tespit edilecek, mağduriyeti ne şekilde telafi edilecektir?
11- 15 Temmuz darbe girişiminden sonra veya FETÖ/PDY iddianamesi kapsamında İBB Meclis Kararları veya Encimen kararlarından incelemeye alınan karar veya kararlar var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?
12- İBB Encümeninin 20/7/2016 tarihli kararı ile taşınmaz satın alan gerçek veya tüzel kişilerden 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ve/veya FETÖ PDY iddianamesi kapsamında gözaltına alınan şahıs veya sermaye şirketleri ile bağlantıları tespit edilenler var mıdır?