Bir vurgun da CHP'li üyeden
Bir imar kıyağı skandalı daha... Bu skandalın başrolünde Atalay Oğul var
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyesi Atalay Oğul'un eski ortağı olduğu ve halen müdürlük görevini yürüttüğü şirketin Bahçelievler'de okul alanı olarak satın aldığı araziye adeta piyango vurdu
Araziyi alan şirketin yöneticisi İmar Komisyonu Üyesi olunca okul alanı olan arazi, plan tadilatıyla ticaret alanına çevrildi ve değeri 5 kat arttı
Bir imar planı tadilatı skandalı daha... Yeni skandalın merkezinde ise bu kez bir parti yöneticisi değil, İmar Komisyonu'nun CHP'li bir üyesi var... AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin Silivri'de 1 milyon dolar karşılığında imar düzenlemesi yaptırdığı iddiası ile ilgili tartışmalar sürerken, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin İmar Komisyonu'nun, bu imar plan tadilatı kararında imzası bulunan komisyon üyesi Atalay Oğul'a ait araziye de ayrıcalıklı imar hakkı tanındığı ortaya çıktı. Okul alanı olan arsanın ticaret alanına çevrilmesiyle Oğul'un yöneticisi olduğu şirkete 12 milyon dolarlık `tatlı kâr' sağlandığı iddia ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu'nun CHP'li üyesi Atalay Oğul'un eski ortağı olduğu ve halen yetkilileri arasında yer aldığı Erbar İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Bahçelievler Kartaltepe Mahallesi'nde bulunan 8 bin metrekarelik araziyi 2005'te aldı. Arazi bölgenin imar planlarında 35 yıldan beri okul alanı görünüyordu. Arazinin 3 milyon dolarlık bedeli ise İş Bankası'ndan alınan 3 milyon dolarlık kredi ile ödendi.
İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'nin, arazi ile ilgili yaptığı 10 milyon YTL'lik kamulaştırma bedeli teklifi Erbar şirketi tarafından kabul edilmedi. Arazinin okul alanından çıkartılması için kapalı kapılar ardında girişimlerini sürdüren şirket, ilçe milli eğitim müdürlüğünün, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazdığı olumsuz cevapla çalışmalarını bir süreliğine askıya aldı.
"Okul arsamız yok" dediler ama...
Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Ekim 2005 tarihinde, arazinin üzerindeki şerhin kaldırılıp, kaldırılmayacağını ve belirtilen mahallede okul ihtiyacı olup olmadığını soran İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, "Bahçelievler Mahallesi, ilçemizde en yoğun nüfus yerleşimi olan bölgemizdir. Bölgede bulunan tek devlet lisesi Bahçelievler Lisesi olup, sınıf mevcutları 65 kişiye çıkmıştır. İlçede ortaöğretime ayrılmış ve tahsisi yapılmış başka arsa olmadığından, kamulaştırma işlemleri tamamlanmak üzere olan arsa üzerinde acil 54 derslikli bir lise yapılacaktır" cevabı verildi.
Şirket buna rağmen pes etmedi. Arazinin yarısının okul alanından çıkartılarak, ticaret ve konut alanına alınması ile ilgili girişimlerini sürdüren Erbar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün olumsuz görüşünü Milli Eğitim Bakanlığı nezninde 3 yıl sonra değiştirmeyi başardı. Kartaltepe Mahallesi'nde 8 bin metrekarelik parsellerin yarısına, 32 derslikli okul yaptırılması şartıyla, arazinin konut ve ticaret alanına çevrilmesi "Bakanlık Oluru" ile uygun görüldü.
Olumsuz görüş 'değişti'
Şirket bu kararın ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne plan tadilatı için başvurdu. Planlama Müdürlüğü'nden, 04.04.2008 tarihinde adı geçen parsellerin, kısmen "eğitim tesis alanına", kısmen de serbest yükseklik ve 2.5 emsal yapılanma şartlarında "ticaret+konut" alanına alınması talep edildi.
20 Ocak 2008 tarihinde onaylanan 1/5000'lik planlarda da eğitim tesis alanında kalan arazi ile ilgili plan tadilat süreci, inanılmaz bir hızla sonlandırıldı. Şirketin tadilat için yaptığı başvurudan sadece 3 ay sonra 18 Temmuz 2008 tarihli Meclis oturumunda plan tadilatı, teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Meclise sunulan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu'nda, komisyon üyeleri arasında yer alan ve halen şirketin müdürü olarak görev yapan CHP'li Atalay Oğul'un da imzasının bulunması dikkat çekti.
Vatan