Ekonomi

Bir zam da halk ekmeğe Belediyeler işin içinden çıkamadı

Artan girdi maliyetleri nedeniyle iğneden ipliğe zam gelirken belediyeler de halk ekmek fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı. Ankara’nın ardından İzmir ve İstanbul’dan da halk ekmeğe zam haberi geldi. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi halk ekmek fiyatının 3 liraya çıktığını duyurdu.Buna göre 259 gram ekmek 3 TL’den satılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi olan İstanbul Halk Ekmek’in (İHE) Yönetim Kurulu Başkanvekili

Özgen Nama, halk ekmek fiyatının bugün itibariyle 3 lira olduğunu açıkladı.

Buna göre 259 gram ekmek 3 TL’den satılacak.

Vatandaşların anlayışına sığındıklarını dile getiren Nama, "Bugünden itibaren geçerli olmak üzere normal 259 gram ekmeği 3 TL’den satacağız. Yaklaşık 3 ya da 4 ay önce yapmamız gereken zammı yapmayarak vatandaşla dayanışmayı sürdürmek için zaman zaman maliyetin altında da ekmek ulaştırmaya çalıştık. Fakat bazen fiyat artışı kaçınılmaz oluyor. Elbette zam, gündeme gelince üzüldüğümüz bir husus. Burada vatandaşlarımızın anlayışına sığınıyoruz. Ancak şu da bilinmelidir ki piyasada 210 gramlık ekmek 5 lira, bizde 250 gramlık ekmek daha yeni 3 TL oldu. Halkımıza sağlıklı ekmeği ucuza ulaştırma çabamız hep devam edecek.” ifadelerini kullandı.

ANKARA VE İZMİR’DE DE ZAM

Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Halk Ekmek tarafından üretilen ekmeğe geçtiğimiz günlerde 1 lira zam geldi. 2 liraya satılan Halk Ekmek'in fiyatı 8 Ağustos'tan itibaren 3 liradan satılacak. 

"MALİYET ARTIŞLARI ZAMMI ZORUNLU KILDI"

ABB'den yapılan açıklamada, "Önceki fiyat artışının yaşandığı 2 Mart tarihinden bu yana unda yüzde 80, elektrikte yüzde 67, doğal gazda yüzde 75, mayada yüzde 81, işçilikte yüzde 37, nakliye/büfe payı maliyetinde yüzde 39 ve diğer kalemlerde yüzde 17 fiyat artışı yaşanmıştır. Maliyetlerdeki bu yüksek artışlar Halk Ekmek'te de fiyat artışını zorunlu hale getirmiştir. Ankara Halk Ekmek'in ürettiği 250 gram ekmeğin perakende satış fiyatı, 8 Ağustos tarihi itibarıyla kar elde etmeksizin 3 lira olarak belirlenmiştir. Piyasada 200 gram olan normal ekmek halen 4 TL'ye satılmaktadır. Yeni uygulama İstanbul, İzmir ve Etimesgut Halk Ekmek ile eş zamanlı olarak başlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

İZMİR'DEN DE YÜZDE 20 ZAM

İzmir Büyükşehir Belediyesi de Halk Ekmek fiyatını yüzde 20 artışla 2.5 TL’den 3 liraya yükseltme kararı aldı. Belediyenin sosyal medya artan maliyetlere dikkat çekilerek yapılan açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"İzmirliye ucuz ve sağlıklı ekmek ulaştırmak için üretip Halk Ekmek Büfeleri'nde kar gözetmeden sattığımız ekmek fiyatında aşırı artan maliyetler nedeniyle düzenleme yapmak zorunda kaldık. 08 Ağustos Pazartesi gününden itibaren ekmeğimizin fiyatı 2,5 TL yerine 3 TL olacaktır."