Ekonomi

Bir zam daha! Fiyatı duyanın ayakları geri gidiyor

Türkiye'de en sevilen sokak lezzetlerinden biri olan kokorece büyük zam geldi. İstanbul'da yarım ekmek kokoreç 45-55, çeyrek ise 35 lira. Bu durumla birlikte, fiyat sorduktan sonra kokoreç almaktan vazgeçen yurttaşların da olduğu belirtilmiş durumda

Kokoreç işletmecileri zamlardan sonra müşterilerinde büyük bir azalma olduğunu dile getiriliyor. Bu durumla birlikte, fiyat sorduktan sonra kokoreç almaktan vazgeçen yurttaşların da olduğu belirtilmiş durumda. Kokoreç işletmecileri Cumhuriyet’ten Rengin Temoçin’e demeç verdi. 

“90 LİRAYA VERİYORDUM ŞİMDİ 275 LİRA”

33 yıldır işletmeci olan Cafer Özcan yarım ekmek kokoreçi 45 liraya, çeyrek ekmeği ise 35 liraya sattıklarını söyledi. Özcan, “Ben artık müşterilere fiyat söylemekten utanmaktayım. Pandemiden önce bir şiş kokoreç için 90 lira veriyor idim, şimdi ise 275 lira oldu. 100 müşteri geleceğine artık 50 tane gelmekte, satışlarımız yarı yarıya azalmış durumda” sözlerine yer verdi. 

Özcan, gelen zamların hayvancılık sektörünü etkilediğini vurgulayarak, “Memleketim Sinop’a gittiğimde köyde iki üç tur atabiliyoruz ve tavuğa bile rastlayamıyoruz. Türkiye’de hayvancılık sektörü bitmek üzere Yem saman pahalı artık. Ekip biçen kalmadı çünkü pahalıya mal olmakta” sözlerine yer verdi. 

Özcan, “İki dükkanımız mevcut. Yeni yıldan önce 7 bin lira elektrik faturası ödemekteydik. Ancak bu ay 23 bin lira faturamız var. Devlet destek vermediği sürece bu sorunlar düzelmeyecek. Katı yatı olanlara mazotu kaç liraya vermekteler? Çiftçinin verdiğinin belki 10’da 1’ini bile veremiyorlar” ifadelerinde bulundu. 

25 senedir kokoreç işletmecisi olan Adnan Atalay, “Kokoreçe yüzde 50 oranında zam gelmiş durumda. 3 senede gelecek zam bir yıl içinde geliyor. Satışlarımız yarı yarıya düşmüş durumda. Çeyreği 35 liraya, yarım kokoreç ise 50 liraya vermekteyiz. Kokoreççilik bizde baba mesleği ancak hiç böyle bir dönem görmemiştik” sözlerine yer verdi. 

İşletmeci Mehmet Üresin ise, “Yarım ekmek kokoreç 55 lira, çeyrek ise 35 lira oldu. İnsanlar artık fiyatlarını sorarak satın alıyor. Müşterilerimizde yüzde 40 azalma olmuş durumda” diyerek konuşmasını sonlandırdı.